sâmbătă, 21 mai 2016

† Sfânta Treime (C): Un Dumnezeu iubitor [duminică, 22 mai 2016]

Sfânta Treime - de Luca Rossetti da Orta

Evanghelia Ioan 16,12-15: În acel timp, Isus a zis: „Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteţi purta. Însă când va veni el, Duhul adevărului vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi şi vă va vesti lucrurile care vor veni. El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua şi vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu şi vă va vesti”.
 
 
Omilie
 
În această duminică, toți suntem invitaţi la bucurie. Dumnezeul nostru de trei ori sfânt vrea să ne împărtășească din sfințenia sa. Nouă tuturor, vrea să ne ofere, chiar și sărmanilor păcătoși care suntem noi, sfințenia sa. Dumnezeu nostru ne iubeşte pe toţi până la punctul de a împărtăşi cu noi viaţa sa. Este buna vestire pe care noi o găsim în textele biblice din ziua de astăzi.
 
Prima lectură este luată din cartea Proverbelor. Atunci când contempla universul, omul din antichitate admira frumuseţea şi armonia sa măreață. Vede semnul înţelepciunii lui Dumnezeu şi capacitatea sa. Aceasta este înțelepciunea lui Dumnezeu care a prezidat întreaga creație a lumii. Dar este și mai extraordinar ceea ce rămâne din muncă în istoria oamenilor. Biblia ne descoperă pe Dumnezeu care este legat cu o prietenie de poporul pe care el și l-a ales. Citind textul de astăzi, descoperim legătura de dragoste care uneşte pe Creator cu creaturile sale. Acest angajament a lui Dumnezeu cu oamenii se împlinește cu totul în Isus. În el s-a realizat mântuirea omenirii.
 
Citind această relatare, am înţeles că adevăratul Dumnezeu nu este acela care ne supraveghează pentru ca să ne pună lipsă. În schimb este un Dumnezeu înflăcărat de fericirea omului. El vrea ca toți să reuşească. Dumnezeu ne iubeşte şi veghează peste noi cu înţelepciune. De-a lungul vieţii noastre, suntem invitaţi să ascultăm de această iubire a lui Dumnezeu. Este o școala unde nu am terminat niciodată de învăţat.
 
În a doua lectură, sfântul Paul ne invită să facem un pas mai departe. El își manifestă cu seninătate credinţa sa care îşi are rădăcinile în întâlnirea lui cu Cristos cel înviat. În el putem găsi adevărata pace. Acest lucru nu este doar o liniștire umană, nici o lipsa de conflict. Cel mai important lucru este convingerea deplină de a fi iubit de Dumnezeu. Iubirea sa este de neclintit. Chiar şi în cele mai mari suferințe, nimic nu ne-ar putea zgudui. Această încredințare nu se bazează pe cuvinte, dar pe gesturi ale iubirii lui Dumnezeu: Cristos s-a oferit, și-a vărsat sângele „pentru noi și pentru mulțime”. Prin moartea şi învierea sa, ne deschide calea de acces la inima lui Dumnezeu. El ne dă Duhul său ca limbaj al iubirii Tatălui său. Chiar şi în vremuri de suferințe cumplite, speranţa nu dă greş.
 
Evanghelia ne descoperă un Dumnezeu care se apropie de noi. El nu se mulțumește doar să ne dea informaţii cu privire la cine este el. El a venit să ne întâlnească cu Fiul său Isus. El a luat condiţia noastră umană cu totul cu excepţia păcatului.
 
Când citim Evangheliile, aflăm că Isus este atras de ceea ce el numeşte Tatăl său. Adesea se retrage pe munte să se roage mult timp. În grădina Ghetsimani, rugăciunea lui va fi aceasta: „Tată, nu voia mea, dar a ta să fie!” În o altă zi, el a spus: „mâncarea mea este să fac voința Tatălui”. Prin urmare, toată viaţa lui Isus este plină de iubirea pentru Tatăl. În acesta găseşte adevărata sa fericire. Treptat apostolii intră în această revelaţie.
 
Dar Isus ştie că, pentru ei, este dificil să poarte toate acestea. El promite Duhul adevărului care îi va duce „la tot adevărul”. Îi așteaptă o misiune mare. Dar ei nu trebuie să fie îngrijorați pentru că nu au înţeles tot ceea ce Isus i-a învăţat. Duhul lui Dumnezeu îi va însoţi. Îi va face să-și amintească toate cuvintele lui Isus. Vor trăi situaţii noi. Dar Duhul Sfânt îi întărește în Cristos. Nimic nu-i va putea să-i despartă de iubirea sa.
 
Isus astfel ne dezvăluie un Dumnezeu care este Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, un Dumnezeu care este iubire, un Dumnezeu care vrea mântuirea tuturor oamenilor. Într-o zi, Bernadette de la Lourdes a avut probleme în a recita o definiție a lui Dumnezeu învăţată pe de rost. Cum ea nu ajungea unde voia, a spus: „Dumnezeu este cineva care ne iubeşte”.  Acest răspuns nu era cel pe care îl aștepta catehetul și  totuși era cel mai bun. Dumnezeul nostru este cu adevărat cineva care ne iubeşte. S-a revelat ca un Dumnezeu iubitor şi Mântuitor.
 
Cel mai important lucrul este să nu dai savanților explicaţii despre Sfânta Treime, ci să accepți iubirea care este în Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Această dragoste pe care o primim de la Sfânta Treime ar împrăștia raze de lumină în jurul nostru. Sunt trimiși pentru a fi mesageri săi în această lume care cu adevărat nevoie de ea. Pentru această misiune Isus ne trimite pe Duhul său Sfânt pentru a ne conduce spre tot adevărul. Avem nevoie să fim umpluți cu această iubire care este în Dumnezeu pentru a o comunica altora. Totul începe cu un timp în care scoatem apă din Izvor în rugăciune, în ascultarea cuvântul lui Dumnezeu şi în special în Euharistie. Astfel că putem fi Biserica Rusaliilor.
 
Duhul tău, Domnul, să fie cu noi pentru a primi această iubire care vine de la tine. El să ne dea forța și curajul pentru a fi mesagerii tăi pe tot parcursul vieţii noastre.

(pr. Jean Compazieu [2016]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu