vineri, 25 martie 2016

Vinerea Sfântă: O cruce, tu ne vei salva! [25.03.2016]

The Way to Calvary (1749) – by Tiepolo

Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan (In 18,1-19,42).

În această Vinere Sfântă totul ne aduce aminte de crucea lui Isus. Această cruce noi ne întâlnim la răscrucea drumurilor. Multe dintre ele s-au obișnuit că nu le spune  nimic. În această zi evocăm ceea ce atârnă pe pereții bucătăriei noastre sau în camera noastră. Și, desigur, nu vom uita nici pe cele din aurul sau argintul, obiecte de valoare.

Această cruce este materializarea dureroasă a existenței noastre atunci când ea este după o lungă boală ori suferință fizică și morală. Această cruce pe care o privesc în biserică evocă mai ales prima dintre toate: aceea pe care Isus a purtat-o pe umerii săi, aceea unde el s-a rugat Tatălui pentru noi, aceea unde el a murit în cele din urmă. El s-a dăruit fără nici o limită pentru fiecare dintre noi.
 
Această cruce deranjează mult; ea este din ce în ce eliminat din locurile publice (după cum ieslea de la Crăciun). Această Vinere Sfântă ne amintește că nu trebuie să avem frică de cruce, dar de călăii lor. Nu este puterea care salvează, ci iubirea. Papa Benedict al XVI-lea ne amintește în felul său: „Dumnezeu care a devenit miel – ne spune – că lumea va fi salvata prin cruce și nu de tirani. Lumea este răscumpărată prin răbdarea lui Dumnezeu și distrusă de nerăbdarea omului”.
 
Această cruce o venerăm, Doamne! Prin ea bucuria a venit în lume. Ea a devenit pentru noi o trecere spre libertatea radicală. Ajutați-ne să devenim creștini care nu le este rușine să arate crucea lumii întregi.
 
„Victorie, tu domnești! O cruce, tu ne vei salva!”
 
(pr. Jean Compazieu [25.03.2016]; traducător pr. Isidor Chinez; sursă: http://dimancheprochain.org/wp-content/uploads/2016/03/Vendredi-Saint.pdf).


Victoire, tu régneras
 
R. Victoire, tu règneras ! 
Ô Croix tu nous sauveras ! 
 
1. Rayonne sur le monde 
Qui cherche la Vérité 
Ô croix source féconde 
D'Amour et de Liberté. 
 
2. Redonne la vaillance 
Aux pauvres et aux malheureux 
C'est toi, notre Espérance, 
Qui nous mèneras vers Dieu.  
 
3. Rassemble tous nos frères 
À l’ombre de tes grands bras. 
Par toi, Dieu notre Père 
Au Ciel nous accueillera.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu