vineri, 18 martie 2016

† Sfântul Iosif [19 martie]: A făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului (omilie)

Visul lui Iosif...

Evanghelia – Matei 1,16.18-21.24a: Iacob i-a dat naştere lui Iosif, soţul Mariei, din care s-a născut Isus, cel care se numeşte Cristos. Naşterea lui Isus Cristos însă a fost astfel: mama lui, Maria, fiind logodită cu Iosif, înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. Iosif, soţul ei, fiind drept şi nevoind s-o expună, a vrut să o lase în ascuns. Cugetând el la acestea, iată că un înger al Domnului i-a apărut în vis, spunându-i: „Iosif, fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria, soţia ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt! Ea va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale”. Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului.
 
 
Omilie
 
Cine a citit Scriptura ştie că nici un proiect de viaţă şi de mântuire nu poate să apără vreodată din voința omului. Mântuirea este rodul unei ascultări prompte, imediate, neașteptat, fără rezerve la voința manifestată de Dumnezeu. Din confruntarea între creația lui Adam şi Eva şi noua creație a Maria şi lui Isus, este posibil să descoperim rolul lui Iosif în misterul răscumpărării şi mântuirii. La prima creație ca și la a doua totul este din voința lui Dumnezeu, nimic nu este prin voia omului.
 
Domnul creează pe Adam, doar el îl vede. Pentru el nu este bine ca omul să fie singur. Decide să-i facă un ajutor corespunzător. Înainte a creat pentru el toate animalele. Dar pentru Adam nu a găsit un ajutor care să-i corespondă. Apoi din coasta lui o trage pe Eva. Adam o recunoaşte ca os din oasele sale şi carne din carnea sa. Eva i-a fost dată lui Adam ca mireasă, ca soţie. Totul este făcut de Dumnezeu, totul este dat de Dumnezeu. Nimic nu este făcut de om. Nimic. Omul se dă pe sine însuşi. Dumnezeu este autorul vieții sale.
 
Domnul creează Noua Evă, creează din carnea şi sângele părinţilor săi. Ia creat imaculată, curată, plină de har, plină de Duhul Sfânt. Vrea ca ea să fie mama Fiului său divin. Ea însă nu poate trăi acest mister singură. Are nevoie de un ajutor care să o protejeze, să o apare, să o hrănească, să o susțină. Acest ajutor nu poate veni printr-o simplă logodnă. Ar trebui un ajutor pe care Maria şi Iosif încearcă să-l dea. Însă ar fi după voința omului şi nu după voința lui Dumnezeu. Dumnezeu nu iubește ca în proiectul său de mântuire să se introducă voința omului. Ar trebui să stea afară. Nu este permisă pătrunderea în nici un fel.
 
Pentru că Dumnezeu poate să decidă totul, stârnește în inima lui Iosif voința de a o lăsa pe Maria. Când decizia este luată, atunci când nimic nu este rodul voinței omului, Dumnezeu intervine imediat şi stabileşte condiţiile divine pentru realizarea planului său de mântuire. Iosif ia pe Maria ca soția sa. Trebuie să-l ia și pe Isus ca Fiul al său adevărat, ca un fiu născut din inima sa, dar nu din trupul său. Trebuie să-i dea Fiului descendența regală umană, trebuind să facă un adevărat fiu al lui David. Cu Maria va trebui să trăiască într-un raport pur şi cast. Va trebui să o iubească cu toata inima sa. Trupul său nu este al Mariei. Trupul Mariei nu este al său. Acesta Domnul a decis-o. Iosif ar trebui să o facă. Și Iosif face.
 
Mântuirea este pur ascultare. Noe salvează lumea prin ascultare. În Abraham sunt binecuvântate toate neamurile prin ascultare. Moise coboară în Egipt prin ascultare. Profeţii anunță Cuvântul lui Dumnezeu prin ascultare. Maria devine Mama Fiului celui Preaînalt prin ascultare. Iosif a fost soțul cast al Mariei şi tatăl după inima lui Isus Cristos prin ascultarea fără întârziere şi imediată. Isus Cristos răscumpără lumea prin ascultarea deplină a voinţei Tatălui. Apostolii merg în lume datorită ascultării de o poruncă veșnică a Domnului Isus care le-a dat-o lor.

 
Dacă am citi viaţa lui Iosif am putea observăm că tot ceea ce a făcut pentru Isus şi Maria a făcut-o întotdeauna prin ascultarea de voința Domnului. Nimic nu a fost din voința sa. Mereu la comanda este Domnul. Iosif este un om mut înaintea lui Dumnezeu şi pentru că este mereu în ascultarea unei posibile porunci căruia dă ascultare grabnic și imediată. Fără cuvânt, pentru că totul este la el urechea.
 
Fecioară Maria, mama răscumpărătorului, îngerii, sfinții, faceți-mă mut și mereu ascultător!
 
 
(Movimento Apostolico [19.03.2016]; traducător  pr. Isidor Chinez; sursă:
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu