duminică, 27 martie 2016

Luni din octava Paștelui (omilie)

Mironosițele...
Evanghelia Matei 28,8-15: În acel timp, femeile, plecând în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare, au alergat să dea de ştire discipolilor lui. Şi, iată, Isus le-a venit în întâmpinare şi le-a zis: „Bucuraţi-vă!” Iar ele, apropiindu-se, i-au cuprins picioarele şi l-au adorat. Atunci Isus le-a zis: „Nu vă temeţi! Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea!” După ce au plecat ele, iată că unii din gardă au venit în cetate şi au dat de ştire arhiereilor despre toate cele întâmplate.  Aceştia, reunindu-se în consiliu cu bătrânii, au dat suficient de mulţi arginţi soldaţilor, zicând: „Să spuneţi: «Discipolii lui au venit noaptea şi l-au furat pe când noi dormeam!» Şi dacă va afla guvernatorul despre asta, îl vom convinge noi şi vă vom scăpa de neplăceri”. Ei, luând arginţii, au făcut aşa cum au fost instruiţi. Astfel, zvonul acesta s-a răspândit la iudei până azi.


 Omilie

 
 
Isus este viu: să nu-l mai căutăm printre amintiri, să încetăm de a-l căuta printre morţii din trecut, el este viu, este aici, se poate ajunge la el. Această veste am celebrat-o după 40 de zile de deşert iar acum timp de 50 de zile o repetăm şi o celebrăm. Isus este viu, dar ucenicii, fac eforturi ca să-l recunoască, sunt încă cu toţii legaţi de propria durere. Bucuria creştină este o tristeţe de depăşit şi nu există decât un mod de a depăşi durerea: de a nu o mai iubi, de a nu ne lega de ea. Vedem că apariţiile lui Isus înviat urmează totdeauna o schemă precisă: o durere în punctul de plecare, o întâlnire cu Domnul care însă nu este recunoscut şi – în sfârşit – un semn: un gest, un cuvânt care deschid inima şi ochii.
 
Astăzi, în lunea îngerului, vedem femeile care fug de la mormânt pline de teamă şi tulburate; pe drumul de întoarcere îl întâlnesc pe Isus care le dă o misiune: trebuie să-i convingă pe ucenici să se întoarcă în Galileea, unde îl vor afla. Şi aşa se întâmplă, numai că – aşa cum ne spune evanghelistul Luca – inima închisă şi împietrită a apostolilor se va deschide ca să le dea dreptate acestor femei. În Galileea: acolo, în preajma lacului, toţi au fost chemaţi, acolo a început totul. Acum apostolii sunt invitaţi, într-un anume mod, să se întoarcă la izvor, să redescopere şi să relege istoria lor în lumina învierii.
 
Şi noi, lâncezi, asemenea ucenicilor, suntem invitaţi să ne întoarcem la începuturi, la originile credinţei noastre, la acea experienţă regeneratoare şi tulburătoare care – pentru prima dată – ne-a făcut să-l întâlnim pe Învăţător ca Domnul vieţii noastre. Să facem acest drum de trecere, să ne lăsăm întâlniţi de Cel Înviat, să nu opunem necredinţa noastră luminii sale!
 
Tu eşti viu în mijlocul nostru, Doamne, şi ne aştepţi în Galileea, la originile credinţei noastre. Ţie să-ţi fie cinste şi glorie, Doamne Isuse care trăieşti în veci!

 
(Paolo Curtaz [21.04.2003]; traducător pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu