marți, 9 februarie 2016

Miercurea Cenușii: Întoarceţi-vă la mine din toată inima voastră [10 februarie 2016]

Miercurea Cenușii [Popielec] (1881) - de Fałat Julian
 
Evanghelia Matei 6,1-6.16-18: În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Aveţi grijă să nu săvârşiţi faptele voastre bune înaintea oamenilor ca să fiţi văzuţi de ei; altfel nu veţi avea răsplată înaintea Tatălui vostru din ceruri! Aşadar, când dai de pomană, nu trâmbiţa înaintea ta aşa cum fac ipocriţii în sinagogi şi în pieţe, ca să fie lăudaţi de oameni! Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Tu însă, când dai de pomană, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să fie în ascuns şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti! Iar când vă rugaţi, nu faceţi ca ipocriţii, pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile străzilor ca să se arate oamenilor! Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Tu însă, când te rogi, intră în camera ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti! Când postiţi, nu fiţi trişti ca ipocriţii, căci ei îşi schimonosesc feţele ca să arate oamenilor că postesc! Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Dar tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, care este în ascuns! Şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti”.


Omilie


Postul care începe astăzi este timpul milostivirii. Acest timp ne este oferit pentru a găsi calea alianței. Este timpul prielnic în care ne lăsăm împăcați și reînnoiți de gingășia Tatălui. Iubirea sa milostivă nu așteaptă decât să se întoarcă purificând inimile noastre.
 
În acest an de milostivire prima intervenție care se cere de la noi este să ne reunim într-o adunare liturgică și să ne lăsăm purtați de chemarea lui Dumnezeu: „întoarceţi-vă la mine din toată inima voastră” (prima lectură). Şi în a doua lectură, apostolul Paul ne spune: Dumnezeu însuși a lansat acest apel: „noi vă cerem în numele lui Cristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!” Această chemare se adresează fiecăruia dintre noi, indiferent de vârsta noastră. Cel mai important lucru nu este în primul rând să devinim conștienți de păcatul nostru, mai ales recunoaşterea că inima lui Dumnezeu este întotdeauna gata să ierte. În plus să descoperim că păcatele noastre sunt împotriva mărturiei în ochii celor necredincioşi: „Unde este așadar Dumnezeul lor, fiindcă nu sunt mai bune decât altele?”
 
În cursul acestui post, suntem invitaţi să ne centrăm viaţa noastră pe Dumnezeu. El ia inițiativa de a-i chema la convertire. Vom fi invitaţi să reînnoim privirea spre noi înşine pentru a judeca limpede păcatul nostru. Dar mai important, în acest an de milostivire, este să reînnoim privirea noastră asupra lui Dumnezeu, să-i redăm locul, să-l lăsăm să vină la noi, să ne vorbească, să ne reveleze fața sa cea milostivă. Să înțelegem bine: adevăratul Dumnezeu este milostiv; el nu poate fi nimic altceva.
 
În a doua lectură, Paul ne cheamă fără întârziere să ne împăcăm în numele lui Isus Cristos. Dar el precizează că această lucrare de reconciliere este deja realizată în Isus. Prin moartea și învierea sa, Cristos ne-a împăcat cu Tatăl. Cel care a fost fără păcat, a devenit atât de solidar cu păcătoșii încât s-a fost identificat cu păcatul. Acest har extraordinar a fost obținut. Acesta este motivul pentru care apostolul imploră să nu fie lăsat fără efect acest har de la Dumnezeu. A intra în post este a lăsa pe Cristos Mântuitorul ne vindece ceea ce trebuie vindecat în noi, lăsând să se dezvolte în noi roadele reconcilierii lui Dumnezeu a cărei inițiativă o are deja.
 
Evanghelia ne arată ceea ce ar trebui să fie adevărata convertire. Întotdeauna trebuie să fie precisă şi întrupată. Pentru a ne ajuta să înţelegem chemarea sa, Isus reia trei practici evreiești: pomană, rugăciunea și postul. El nu le elimină, dimpotrivă, este important să ne angajam deplin şi sincer. Dar trebuie să fie practicate discret, sub privirile Tatălui şi nu a face să apară.
 
Rugăciunea ne pune în relație personală cu Dumnezeu. Este esențială pentru viața noastră creștină, în special de-a lungul postului. Dar Isus ne cere să nu fim frământați de dorința de a fi observați de către alții.
 
Pomana, împărtășirea cu alții, angajamentul pentru dreptate, atenţie pentru cei mai săraci, toate acestea sunt important. Acest lucru este adevăratul post care îi place lui Dumnezeu. Dar pentru Isus mai bine este ca mâna stângă nu ştie ce dă mâna dreaptă. Tatăl vede ceea ce facem în ascuns.
 
Începând din acest post, să ne lăsăm atinși de această iubire milostivă a lui Dumnezeu. Să-i cerem harul de a intra în fiecare zi într-un proces de convertire în care se angajează întreg omul. Să recunoaștem că avem nevoie de Cristos Mântuitorul .
 
Tată, tu care vezi în ascuns inima mea: buna voință mea precum și slăbiciunile mele. În timpul acestui post, fă să triumfe cele mai bune în mine.


(pr. Jean Compazieu [10 februarie 2016]; traducător pr. Isidor Chinez; sursă:
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu