sâmbătă, 12 septembrie 2015

† Duminica a 24-a de peste an (B): Credința care salvază (omilie)





„Dar voi cine spuneţi că sunt eu?”

 
Evanghelia Marcu 8,27-35: În acel timp, Isus şi discipolii săi au plecat spre satele Cezareii lui Filip. Pe drum i-a întrebat pe discipolii săi, spunându-le: „Cine spun oamenii că sunt eu?” Iar ei i-au spus: „Ioan Botezătorul”, alţii, „Ilie”, iar alţii, „Unul dintre profeţi”. Atunci, el i-a întrebat: „Dar voi cine spuneţi că sunt eu?” Răspunzând, Petru i-a spus: „Tu eşti Cristosul!” Şi le-a poruncit cu asprime să nu vorbească nimănui despre el. Atunci a început să-i înveţe că Fiul Omului trebuie să sufere multe, să fie respins de bătrâni, de arhierei şi cărturari, să fie ucis şi a treia zi să învie. Şi le spunea aceasta în mod deschis. Dar Petru, luându-l deoparte, a început să-l certe. Iar el, întorcându-se şi privindu-şi discipolii, l-a certat pe Petru şi a spus: „Mergi în urma mea, Satană, căci nu te gândeşti la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor!” Chemând la sine mulţimea şi pe discipolii săi, le-a spus: „Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunţe la sine, să-şi ia crucea şi să mă urmeze! Căci cine vrea să-şi salveze viaţa o va pierde; cine însă îşi pierde viaţa pentru mine şi pentru evanghelie o va salva”.
 
 
Omilie
 
 

 

Lecturile biblice din această duminică ne vorbesc despre credință. Avem prima dată mărturia lui Isaia. Citind acest text, ne gândim la profeții care s-au confruntat cu adevăratele violențe. Dar, în ciuda dificultăților, ei au rămas fideli misiunii lor. Sunt obligați să înoate contra curentului. Sunt victime ale insultelor și ale jignirilor. Dar Isaia nu se descurajează căci spune: „Domnul mi-a venit în ajutor… El mă apără: cine mă va condamna?”
 
Creștinii de astăzi trebuie să înoate împotriva curentului rămânând fideli credinței lor. S-au ciocnit cu indiferența și batjocura. În această lume trebuie să ne mărturisim credința noastră. Pentru mulți, acest lucru se va întâmpla cu sacrificiul vieții lor. Dar încrederea lor în Dumnezeu rămâne neclintită. Ei au ferma convingere că răul și violența nu vor avea ultimul cuvânt. Iubirea va triumfa.
 
În scrisoarea sa, sfântul Iacob ne invită să primim această iubire care este în Dumnezeu. Dar nu este suficient a avea credință în inimă. Nu ne putem mulțumi cu cuvinte frumoase. Credință care nu lucrează este moartă. Nu putem spune că suntem ucenicii al lui Cristos, dacă nu acționăm în consecință. Acest angajament trebuie să fie tradus în asistență efectivă pentru ceilalți. Doar actele spun adevărul cuvintelor noastre. Într-o zi, Isus a spus: „Nu oricine îmi zice «Doamne! Doamne!» va intre în împărăția cerurilor, ci acela care împlinește voința Tatălui meu” (Mt 7,21).
 
În Evanghelie, găsim pe Isus la Cezareea lui Filip, pe teritoriul păgân. Mărșăluiește prin țară și îi întreabă pe discipolii săi: „Cine spun oamenii că sunt eu?” Lucrarea sa a cunoscut un mare succes. El a manifestat o bunătate extraordinară pentru bolnavi, păcătoșii și dați de toți afară. Puterea sa a impresionat pe mulți cei care l-au văzut. Se întrebau apoi cine este acest personaj în același timp atât de puternic și atât de bun.
 
Discipolii i-au raportat cuvintele care circulau prin mulțime. Pentru unii, este Ioan Botezătorul care a înviat, pentru alții Ilie, pentru alții un profet. În lumea noastră de astăzi este la fel: se aude că Isus este un om generos, un înțelept, un om care face minuni. De fapt, nu se știe nimic clar. Cei mai mulți nu sunt siguri de identitatea sa.
 
Dar aici vine o întrebare oarecum provocatoare: „Și voi, cine spuneți că sunt eu? Pentru voi cine sunt eu?” Răspunsul lui Petru ar părea să fie cel mai bun: „Tu ești Cristosul!” Această declarație este purtătoarea tuturor speranțelor lumii evreiești. Se așteaptă un Mesia care să elibereze țara de ocupanții străini. El va restabili împărăția lui Israel. Cu el, vine împărăția lui Dumnezeu puternic și tare.
 
„Tu ești Cristosul”, a spus Petru. Acest răspuns este bun, dar are limite. Cuvintele nu sunt de ajuns. Este necesar ca viața noastră să fie în concordanță cu cuvintele noastre. Isus dovedește lui Petru și la fiecare dintre noi decalajului dintre gândurile noastre și cele ale lui Dumnezeu. În Evanghelie, Isus anunță că va avea de suferit, să fie respins și condamnat la moarte de către autorități. Petru nu se aștepta la un astfel de descoperire neașteptată. Acest lucru este valabil și pentru noi astăzi. Cristos nu este niciodată cel imaginat.
 
Pentru a accepta un mesia al durerilor, există un abis de trecut. Apostolii au dificultăți în a crede un Mesia suferind. Și este la fel de valabil pentru noi cei de astăzi. Dar, după învierea lui Isus, vor înțelege că moartea nu este un eșec. Ea ne-a deschis cea mai înaltă calea, aceea care a dat naștere la o nouă umanitate.
 
În fond pentru a cunoaște cu adevărat pe Isus, este numai o metodă: de a merge pe urmele sale, de a te lăsa condus de către el, de a pune picioarele noastre pe urmele sale. Suntem pe drumul crucii, nu pe a noastră, ci pe drumul crucii lui Isus. Să ne amintim aceste cuvinte: „Cine vrea să vină după mine trebuie să i-a crucea și să mă urmeze!” Această crucea, noi o purtăm poate șchiopătând. Dar nimic nu ne împiedică să cântăm: „Victorie! Tu domnești, o, cruce! Tu ne salvezi!”.
 
 
(pr. Jean Compazieu [05.09.2015]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu