duminică, 2 august 2015

Sfântul Francisc li-a spus alor săi: „Fraților, vreau să vă trimit pe toți în Paradis!” („Porțiuncula”)

„Porțiuncula”.

 
Ceea ce a făcut celebru în toată lumea „Porțiuncula” este cu totul în special privilegiul indulgențelor care este „Iertare de la Assisi”. Milioane și milioane de suflete au trecut această „poatră a vieții veșnice” și și-au găsit pacea și iertarea în marea indulgență a „Porțiunculei”, a cărei sărbătoare se celebrează în dimineața zilei de 1 august și se încheie cu vecernia solemnă pe 2 august.

Aspectul religios mai important „Iertării din Assisi” este marele beneficiu spiritual pentru credincioși cu beneficiile sale: mărturisirea și împărtășirea euharistică. Mărturisire, precedată și însoțită de căință pentru păcatele comise și angajamentul de a modifica rău comis pentru a se apropia și mai aproape de starea evanghelică trăită de sfântul Francisc, stare de viață începută la „Porțiuncula”. Evenimentul iertării de la „Porțiuncula” rămâne o manifestare a infinite mile a lui Dumnezeu și un semn de zelului apostolic a sfântului Francisc de Assisi.


„Porțiuncula”.



Istorie

 
Acest moment deosebit, face amintirea unui fapt miraculos petrecut în anul 1216, când, într-o noapte, Sfântul Francisc, aflat în rugăciune în biserica numită „Porziuncola”, a cerut în extaz mântuitorului ca „tuturor celor care, cu sufletul căit şi mărturisiţi fiind vor veni în această biserică, să li se dăruiască iertarea cea bogată şi ştergerea deplină a tuturor pedepselor”. Această indulgenţă plenară a fost recunoscută de către papa Honoriu al III-lea, în cinstea acestui har pe care sfântul Francisc l-a trăit şi l-a mijlocit pentru toţi credincioşii. În acest sens, Sfântul din Assisi avea să exclame câteva zile mai târziu în faţa credincioşilor ce se adunaseră la Porțiuncula: Fiii mei, doresc să vă trimit pe toţi în Paradis”.


Pentru a primi indulgenţa plenară, credinciosul trebuie să viziteze o biserică şi să recite Tatăl nostru şi Crezul, putând fi obţinută de la amiaza zilei de 1 august până a doua zi, 2 august. În cele 15 zile care preced sau care urmează solemnitatea „Iertării de la Assisi”, credincioşii, într-un spirit de căință autentică, trebuie îndeplinească cele trei condiţii obişnuite pentru dobândirea indulgenţei plenare: să fie spovediţi, să primească sfânta împărtăşanie şi să se roage după intenţiile sfântului părinte papa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu