miercuri, 2 iulie 2014

Doctorul Alexandru Pesamosca (1930-2011)


Doctorul Alexandru Pesamosca consultând un pacient

Se spune că urmatoarea întâmplare este adevărată.

 
Un doctor intrase grăbit în spital, după ce fusese anunțat prin telefon pentru o intervenție chirurgicală urgentă. El a raspuns apelului cât mai curand posibil, și-a schimbat hainele și a mers direct la blocul de operație. L-a găsit pe tatăl băiatului plimbându-se pe coridor, așteptând medicul. Văzandu-l, tatal a strigat: „De ce v-a luat așa mult timp să veniți? Nu știți că viața fiului meu este în pericol? Nu aveți simțul responsabilității?” Medicul a zâmbit și a spus: “Îmi pare rău, nu eram în spital, și am venit cât de repede am putut, după ce am primit apelul… Iar acum, mi-aș dori să vă calmați, pentru a-mi putea face treaba”. „Să mă calmez?! Dacă fiul dumneavoastră ar fi în camera asta acum, v-ați calma? Dacă propriul fiu v-ar muri acum, ce ați face?” a spus tatăl furios. Doctorul a zambit iar și a raspuns: „Voi spune ceea ce Iob a zis în Cartea Sfânta: «Gol am iesit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în sânul pământului. Binecuvântat fie Numele Domnului». Doctorii nu pot prelungi viața. Duceți-vă și mijlociți pentru fiul dumneavoastră, noi vom face tot ce putem prin harul lui Dumnezeu”. „A da sfaturi când nu suntem îngrijorați e foarte ușor”, a murmurat tatăl.

 
Operația a durat câteva ore, după care medicul a ieșit fericit. „Slavă Domnului! Fiul dumneavoastră este salvat!” Și fără să aștepte răspunsul tatălui, și-a văzut de drum, fugind. „Dacă aveți vreo întrebare, întrebați-o pe asistenta!” „De ce este așa arogant? Nici nu a așteptat câteva minute pentru a-l întreba despre starea fiului meu”, a comentat tatăl, când a întâlnit-o pe asistenta la câteva minute după ce medicul plecase. Asistenta a răspuns, curgându-i lacrimi pe față: „Fiul său a murit ieri într-un accident de mașina, era la înmormântare atunci când l-am sunat pentru operația fiului tău. Iar acum, că a salvat viața fiului tău, a plecat fugind pentru a termina înmormântarea fiului său”.

 
Niciodată nu judeca pe nimeni, deoarece niciodată nu știi cum e viața unora, sau ce se întâmpla, sau prin ce trec.

(Sursă: http://vremurivechisinoi.blogspot.ro/2013/03/pilda-niciodata-nu-judeca-pe-nimeni.html).

 
Alexandru Pesamosca (n. 14.03.1930, Constanța, d. 01. 09. 2011, București) a fost un chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45.000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.
 
Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanța, unde a urmat școala primară și Liceul „Mircea cel Bătrân”. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954 și a fost repartizat la Niculești-Jianu (actualmente Dudești, Brăila), un sat de lângă Fetești, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). Este apoi transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” (1957-1984) și „Budimex” (1984) (actualmente „Marie Skłodowska-Curie”), unde face un număr mare de operații (circa 45.000 după propriile declarații). Operează și în străinătate (China, Franța, Italia, Republica Moldova, etc), dobândind prestigiu internațional în domeniul chirurgiei pediatrice încă dinainte de 1989. A avut doi fii legitimi care au murit (unul din ei, doctor, în 1993, a murit din pricina unei tumori cerebrale) și încă două fete și doi nepoți. A locuit din 1999, de când a rămas văduv, într-o cămăruță din Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul „Budimex”) din București (sursă: http://www.ziarultimpul.ro/argumente-fara-replici/rotund/2010/10/doctorul-fara-de-argin%C8%9Bi/). În ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară ajutorul.
 
Doctorul Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu (sursă: http://www.biserica-sfstelian-brancoveanu.ro/ctitori_binefacatori.htm), aflată în curtea spitalului Marie Sklodovska-Curie (fostul „Budimex”) și președinte al Asociației „Așezământul social sfinții Martiri Brâncoveni”. Patriarhul României a fost de acord ca să fie îngropat acolo, fiind ctitor de biserică. În vara anului 2011, el a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale. A murit în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani (sursă: http://www.lumeacredintei.com/sct_6/c_1/yy_2003/art_1034/alexandru_pesamosca_chirurgul_care_a_renunat_la_lume.htm). (Sursă: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Pesamosca).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu