sâmbătă, 15 februarie 2014

Duminica a VI-a TPA (A): Legea iubirii, întotdeauna (omilie)






Evanghelia – Mt 5,20-22a.27-28.33-34a37 [forma scurtă]: În acel timp, Isus îi învăța pe discipolii săi, zicând: 20„Vă spun: dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor. 21 Ați auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu ucizi! Dacă cineva comite o crimă, va fi condamnat la judecată. 22 Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată. 27 Ați auzit că s-a spus: Să nu comiți adulter. 28 Eu însă vă spun că oricine privește o femeie, dorind-o, a și comis adulter cu ea în inima lui. 33 Din nou ați auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu faci jurământ fals, ci să ții jurămintele făcute înaintea Domnului. 34 Eu însă vă spun: să nu juri deloc. 37 Deci cuvântul vostru să fie: da, da; nu, nu. Ceea ce este în plus față de acestea este de la Cel Rău”.

Omilie


Pe buze lui Isus Predica de pe munte este un apel la convertire, în viaţa reală, la fericire, fericiria inimii; învăţăturile lui Isus sunt o sursă continuă de reînnoire spirituală şi umană. „Dacă vrei, poți să păzești poruncile; dacă vei avea încredere în Dumnezeu, vei trăi”, spune textul din cartea lui Ben Sirah. Viaţa nu este mortificată de poruncile lui Dumnezeu, dar ea are posibiliterea de a fi realizată pe deplin, în mod profund. Deci Isus nu a desfiinţat ceea ce a fost menţionat în Vechiul Testament, dar el poartă la îndeplinire, adică trăiesc şi învaţă pe toată lumea adevăratul sens al vieţii, relaţia sa cu Dumnezeu, cu altele persoane, cu sine și cu creația. Cuvântul lui Dumnezeu se păstrează totdeauna. Uneori se tratează despre corectări de interpretările umane sau aplicaţii terene ale Cuvântului lui Dumnezeu. Isus este împlinirea Cuvântul şi proiectului de mântuire a lui Dumnezeu Tatăl. De asemenea, este important pentru noi să acceptăm indicațiile pe care Domnul ni le dă din viaţa sa şi de a le predea altor persoane. Aceasta este un itinerar de viață adevărată. Exemplele pe care Isus le arată în această parte din Predica de pe munte sunt poruncile: „Să nu ucizi, să nu comiţi adulter, să nu juri fals”. Sunt importante astăzi și pentru noi.

 
„Să nu ucizi”. Dumnezeu este Dumnezeul vieţii şi când există moarte, el ne pregăteşte o viaţă atât de mare că nu ne putem chiar imagina. Viaţa este o realitatea pe care toți o simt în profunzine, este singurul lucru de care avem nevoie. Viaţa trebuie să fie protejată, cultivată, apărată, promovată la toate nivelurile. Nu este permis să o eliminăm. Nu se poate ucide, distruge, elimina, profana viaţa. Când se întâmplă acest lucru suntem în faţa păcatului, celui mai mare. De multe ori viața este eliminată: în războaie, violenţă, în tragedii familiale, în risipa de energie când mergem spre vicii. Cu o circumstanţă agravantă: violenţa întră să facă parte din mentalitatea comună şi se termină prin a se lăsa resemnat sau prin exemplul rău.

 
Isus ne spune: Nu numai să nu-l omoare, dar să iubim pe aproapele şi viaţa sa. Chiar şi în cele mai mici lucrurii. Iubește pe aproapele și dă-ți viața pentru viața aproapelui. Şi dacă unul iubeşte, se sacrifică, se dă pe sine însuși pentru altul, sincer, nu va permite să-i facă vreun rău. Ne putem gândi la multe exemple a aceastei iubiri trăite și mărturisite. Câtă iubire de viață vine purtată înainte de atâția!

 
Isus spune: "Să nu comiţi adulter". Învaţă şi susține, cu harul său, iubirea fidelă, sinceră, constantă, „pentru totdeauna”. Desigur, se poate întâmpina dificultăţi, tentații, momente de criză. Trebuie să ai în vedere multe sugestii sau gânduri care duc la adulterul inimii. Isus vrea să vă dea puterea de a fi deciși în ispite, cu siguranţă nu să le caute, tăind cu decizie acele lucruri care fac rău nouă și la alţii. Pentru aceasta ne rugăm şi ne angajăm pentru fidelitatea soților căsătoriți, pentru unitatea familiei. Şi acolo unde există familii rănite acolo va fi și iubirea noastră pentru că există întotdeauna experienţă iubirii lui Dumnezeu, iertarea lui, puterea lui, bucuria sa. Isus spune: „Nu jura fals”. Este invitaţia la sinceritate, transparenţă, iubire de adevăr, pentru alţii, înaintea lui Dumnezeu, o conştiinţă care încearcă să fie dreaptă. Binecuvântat este cel care umblă în legea Domnului!

(don Roberto Rossi [16.02.2014]; trad. pr. Isidor Chinez;
sursa: http://www.qumran2.net/parolenuove/commenti.php?mostra_id=31001).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu