vineri, 24 mai 2013

Rugăciunea nu este o opţiune, ci o necesitate


Alpe di Siusi - Altopiano delle Dolomiti (Italia)


Rugăciunea nu este o opţiune, ci o necesitate. Fără rugăciune nu există înţelegere, nu există sens pentru noi, creaturile umane. Pentru mine, rugăciunea este cuvântul care salvează, care însănătoşeşte.

Este necesar să ne rugăm mereu, cu intensitate.


Nu trebuie să obosim niciodată s-o facem, ci să fim mereu bucuroşi, mulţumind mereu.


Nu trebuie să fii călugăr ca să te rogi des; mai ales noi, oamenii activi, persoane care muncesc, care au o profesie, trebuie s-o facă.


Nu este greu. Amintiţi-vă de Dumnezeu, spune sfânta Evanghelie. Eu prefer să mă gândesc la Dumnezeu, plecând de la orice activitate pe care o desfăşor în timpul unei zile, fie atunci când întâlnesc persoane la biroul meu care suferă de nevroză, fie atunci când lucrez la câmp şi privesc natura. În afară de a ne gândi la Dumnezeu, putem să-i vorbim mai des. Poate nu cu voce tare, ci într-un colocviu interior, imperceptibil pentru ceilalţi, vorbindu-i pur şi simplu cum am vrea să-i vorbim unui tată, unei mame.


Am reuşit să îmbunătăţesc starea unor persoane, învăţându-i să vorbească cu Dumnezeu, cu Isus Cristos, cu Duhul Sfânt, să-şi manifeste sentimentele faţă de Sfânta Treime.


Să vorbiţi cu Dumnezeu, lăudându-l, glorificându-l, aducându-i mulţumiri.


Să fiţi mereu cu el.


Să-i vorbiţi despre persoanele pe care le întâlniţi, să-i împărtăşiţi gândurile, dorinţele, suferinţele, speranţele.


Pentru a vă ruga des este de mare ajutor aşa-numita „rugăciune a lui Cristos”, după cum o numesc creştinii din Orient şi care constă în a pronunţa formula sacră sau o rugăciune pe ritmul propriei respiraţii. Este foarte utilă acelora care au o viaţă foarte activă.


Un alt sfat pentru a vă ruga des este acela de a repeta adesea, în timpul unei zile, fraze liturgice sau versete din Biblie care v-au impresionat în mod deosebit. Şi aceste fraze pot fi pronunţate în ritmul inspiraţiei şi expiraţiei. (Valerio Albisetti, Vindecarea prin meditaţia creştină. Un nou mod de a ne ruga, Editura Pauline, 2012).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu