duminică, 17 martie 2013

Vatican: Angelus (17 martie 2013)

Papa Francisc celebrând în biserica Sf. Ana - Vatican (17.03.2013)

Fraţi şi surori, bună ziua!

După prima întâlnire de miercurea trecută, astăzi pot din nou să vă adresez salutul meu tuturor! Şi sunt fericit să fac asta duminica, în ziua Domnului! Acest lucru este frumos, este important pentru noi creştinii: să ne întâlnim duminica, să ne salutăm, să ne vorbim ca acum aici, în piaţă. O piaţă care, graţie mass-media, are dimensiunile lumii.

În această a cincea duminică din Postul Mare, Evanghelia ne prezintă episodul cu femeia adulteră (cf. In 8,1-11), pe care Isus o salvează de la condamnarea la moarte. Uimeşte atitudinea lui Isus: nu auzim cuvinte de dispreţ, nu auzim cuvinte de condamnare, ci numai cuvinte de iubire, de milostivire, care invită la convertire. "Nici eu nu te condamn: mergi şi de acum să nu mai păcătuieşti!" (v. 11). Eh, fraţi şi surori, faţa lui Dumnezeu este aceea a unui tată milostiv, care are mereu răbdare. V-ţi gândit voi la răbdarea lui Dumnezeu, răbdarea pe care El o are cu fiecare dintre noi? Aceea este milostivirea sa. Mereu are răbdare, răbdare cu noi, ne înţelege, ne aşteaptă, nu încetează să ne ierte dacă ştim să ne întoarcem la el cu inima căită. "Mare este milostivirea Domnului", spune Psalmul.

În aceste zile am putut să citesc o carte a unui cardinal - cardinalul Kasper, un teolog priceput, un bun teolog - despre milostivire. Şi mi-a făcut bine cartea aceea, dar să nu credeţi că fac publicitate cărţilor cardinalilor mei! Nu este aşa! Mi-a făcut foarte bine, foarte bine... Cardinalul Kasper spunea că a auzi milostivire, acest cuvânt schimbă totul. Este tot ce-i mai bun ce putem auzi: schimbă lumea. Un pic de milostivire face lumea mai puţin rece şi mai dreaptă. Avem nevoie să înţelegem această milostivire a lui Dumnezeu, pe acest Tată milostiv care are atâta răbdare... Să ne amintim de profetul Isaia, care afirmă că şi dacă păcatele noastre ar fi roşii ca purpura, iubirea lui Dumnezeu le va face albe ca zăpada. E frumos, frumuseţea milostivirii! Îmi amintesc, când eram episcop, în anul 1992, a venit la Buenos Aires Sfânta Fecioară Maria de la Fatima şi s-a făcut o mare Liturghie pentru cei bolnavi. Eu am mers să spovedesc, la Liturghia aceea, şi aproape la sfârşitul Liturghiei m-ar ridicat, pentru că trebuia să administrez un mir. A venit la mine o femeie în vârstă, umilă, foarte umilă, în vârstă de peste optzeci de ani. Eu am privit-o şi i-am spus: "Bunică - pentru că la noi aşa se spune bătrânilor: bunică - vreţi să vă spovediţi?". "Da", mi-a spus ea. "Dar dacă dumneavoastră nu aveţi păcat...". Şi ea mi-a spus: "Toţi avem păcate...". "Dar poate că Domnul nu le iartă...". "Domnul iartă totul", mi-a spus ea, sigură. "Dar de unde ştiţi asta dumneavoastră, doamnă?". "Dacă Domnul n-ar ierta totul, lumea n-ar exista". Eu am simţit o voinţă de a o întreba: "Spuneţi-mi, doamnă, dumneavoastră aţi studiat la Gregoriana?", pentru că aceea este înţelepciunea pe care dă Duhul Sfânt: înţelepciunea interioară faţă de milostivirea lui Dumnezeu. Să nu uităm acest cuvânt: Dumnezeu nu încetează niciodată să ne ierte, niciodată! "Eh, părinte, care este problema?". Eh, problema este că noi încetăm, noi nu vrem, încetăm să cerem iertare. El nu încetează niciodată să ierte, dar noi, uneori, încetăm să cerem iertare. Să nu încetăm niciodată, să nu încetăm niciodată! El este Tatăl iubitor care iartă mereu, care are acea inimă de milostivire pentru noi toţi. Şi să învăţăm şi noi să fim milostivi faţă de toţi. Să invocăm mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, care a avut în braţele sale Milostivirea lui Dumnezeu făcută om.

Acum cu toţii împreună să ne rugăm Angelus:

[rugăciunea Angelus]

Adresez un salut cordial tuturor pelerinilor. Mulţumesc pentru primirea voastre şi pentru rugăciunile voastre. Rugaţi-vă pentru mine, vă cer asta. Reînnoiesc îmbrăţişarea mea pentru credincioşii din Roma şi o extind la voi toţi, şi o extind la voi toţi, care veniţi din diferite părţi ale Italiei şi ale lumii, precum şi la cei care sunt uniţi cu noi prin intermediul mijloacelor de comunicare. Am ales numele Patronului Italiei, sfântul Francisc de Assisi, şi acest lucru întăreşte legătura mea spirituală cu această ţară, unde - aşa cum ştiţi - sunt originile familiei mele. Însă Isus ne-a chemat să facem parte dintr-o nouă familie: Biserica sa, în această familie a lui Dumnezeu, mergând împreună pe calea Evangheliei. Domnul să vă binecuvânteze, Sfânta Fecioară Maria să vă păzească. Nu uitaţi asta: Domnul nu încetează niciodată să ierte! Noi suntem cei care încetăm să cerem iertare.

Duminică frumoasă şi poftă bună!

Franciscus
 
(Traducere de pr. Mihai Pătraşcu)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu