vineri, 10 noiembrie 2017

Invitați la nuntă [XXXII TPA (A) - duminica, 12.11.2017]


Zece fecioare... 

Evanghelia Matei 25,1-13: În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi această parabolă: „Atunci împărăţia cerurilor va fi asemenea cu zece fecioare care, luându-şi candelele, au ieşit în întâmpinarea mirelui. Cinci dintre ele erau nechibzuite, iar cinci, înţelepte. Cele nechibzuite şi-au luat candelele, dar nu au luat cu ele untdelemn, însă cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat untdelemn în vasele lor. Întrucât mirele întârzia, au aţipit toate şi au adormit. Iar la miezul nopţii s-a auzit un strigăt: «Iată mirele! Ieşiţi-i în întâmpinare!» Atunci s-au ridicat toate acele fecioare şi şi-au pregătit candelele. Cele nechibzuite au zis celor înţelepte: «Daţi-ne din untdelemnul vostru, căci candelele noastre se sting!» Dar cele înţelepte au răspuns zicând: «Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă, nici vouă! Mergeţi mai bine la cei care vând şi cumpăraţi-vă!”  Dar, plecând ele să cumpere, a venit mirele. Cele care erau pregătite au intrat cu el în sala de nuntă şi uşa s-a închis. Mai târziu au venit şi celelalte fecioare şi au zis: «Stăpâne, stăpâne, deschide-ne!» Dar el, răspunzând, le-a zis: «Adevăr vă spun, nu vă cunosc». Vegheaţi, aşadar, pentru că nu ştiţi nici ziua, nici ceasul!”

Omilie


Ne apropiem de sfârşitul anului liturgic. Textele biblice vor să ne da ocazia să ne întoarce la sfârşitul timpului. Acest lucru va fi o mare trecerea spre această lume nouă pe care o numeşte Isus Împărăţia lui Dumnezeu. În această lume, va fi deplină comuniunea între creaţie şi Dumnezeu. Evanghelia acestei duminici ne invită să veghem pentru că nu ştim ziua, nici ceasul întoarcerea lui Cristos.

De la prima lectură, înţelegem că Înţelepciunea lui Dumnezeu este Cristos care vine să ne întâlnească. El aduce tuturor celor care îl caută lumina, bucurie şi speranţă. Iluminează viaţa noastră şi ne arată drumul. Cristos ne face capabili să primim atunci când se prezintă în viața noastră. El se prezintă în fiecare zi şi suntem invitaţi să-l primim cu iubire şi perseveranță. Credinţa noastră trebuie să fie o căutare, o dorinţă a lui Dumnezeu, o deschidere spre noi înşine, care ne pune pe drumuri în fiecare zi.

Acesta este mesaj de speranţă pe care sfântul Paul vrea să-l transmită tinerei comunități din Tesalonic. A existat mult doliu. Creştinii din aceasta comunitate simt tristețea că speranţa învierii nu pare să se schimbe în mod esențial. Și apostolul Paul se angajează să le deschidă ochii lor în ceea ce se întâmplă după moarte. Aceasta face parte în numele chiar al credinței: „Noi credem că Isus a murit şi a înviat”. Aceasta este inima mărturisirii credinţei creştine.

Paul indică concluzia care decurge de aici: pentru că l-a înviat pe Isus, Dumnezeu nu poate să ne abandoneze în moarte pe aceea pentru care Fiul său i-a dat viaţa; el îi va reuni cu el; ei vor trăi în comuniunea sa; vom fi întotdeauna cu el. Acest mesaj al sfântului Paul se distinge de vechile speculaţii privind un nedeslușit val de supravieţuire sau chiar de reîncarnare. Speranţa noastră în Isus cel înviat este înrădăcinată în mărturia apostolilor care și-au dat viaţa pentru el.

În Evanghelie, Isus vorbeşte venirea Împărăţiei lui Dumnezeu şi a întoarcerea lui Mesia. În parabola noastră de astăzi, el se prezintă ca mirele aşteptat de zece fecioare. Acestea veghează pentru a împărtăși bucuria sărbătorii. Nu este deci timp teribil al pedepsei, dar mai degrabă timpul bucuriei. Dar mirele întârzie să vină; ele trebuie să vegheze, să aibă inima în stare de veghe. Lampa trebuie să rămână aprinsă: este cea a iubiri noastre. Uleiul nu trebuie să lipsească: este Cuvântul lui Dumnezeu şi al sfintelor sacramente care ne hrănesc viaţa. Dacă nu avem acest ulei, lampa noastre se stinge, viaţa noastră nu poartă nici un fruct.

Istoria acestor fecioare prevăzătoare şi imprudente ne face să ne gândim la o altă parabolă din Evanghelie: aceea a omul prevăzător care ascultă de Cuvântul lui Dumnezeu şi îl pune în practică. El este asemenea un om care a construit casa sa pe stâncă şi care nu se teme nici de vânt, nici de puhoi. Din contra, cel nechibzuit, cel nepăsător, și-a construit casa pe nisip: se expune ruinării. În loc să-și construiască viaţa sa pe Dumnezeu, el și-a construit viața pe valorile care nu înseamnă nimic, pe bravuri. Ne face să ne gândim la cel care a spus: „Când voi avea timp, trebuie să-mi pun viața în ordine”. Pentru ce să-mi repun viața în ordine „când voi avea timp” sau „când voi fi pensionar?”

Această Evanghelie ne trimite înapoi deci la viaţa noastră: de care parte suntem noi? A prevăzătorilor sau a nepăsătorilor? Cel nechibzuit și-a construit viaţa sa pe nisip. El este victimă nebuniei celor care se opun lui Dumnezeu şi care l-au pus pe Dumnezeu în afara vieţii lor. S-a întors cu spatele la Dumnezeu. Cei înțelepți, cei prevăzători sunt aceia care au ales să trăiască viața în fidelitate: s-au hrănit cu Cuvântul lui Dumnezeu şi cu sfintele sacramente; ei dau timp rugăciunii.

Uleiul din această lampă trebuie să rămână aprins; este iubirea lui Dumnezeu care trebuie să impregneze întreaga noastră viaţă. Astfel vom întreține dorinţa noastră pentru Dumnezeu şi pentru Împărăţia sa. Această provizie de ulei prețios ne este oferită în fiecare duminică la Liturghie. Cuvântul lui Dumnezeu şi Euharistia sunt o hrană care ne menține în stare de veghe. În fiecare zi Domnul vine să ne întâlnească pentru a ne modela după chipul său. În această zi, ne rugăm stăruitor: „Tu ești Lumina, Tu ești Iubirea, pune în întuneric nostru Duhul tău de iubire”. Amin.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7188-7188/).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu