vineri, 6 octombrie 2017

Viticultorii ucigași [XXVII TPA (A) - duminică, 08.10.2017]

Viticultorii ucigași.
Evanghelia Matei 21,33-43: În acel timp, Isus le-a zis arhiereilor şi bătrânilor poporului: „Ascultaţi o altă parabolă: era odată un stăpân care a plantat o vie, a înconjurat-o cu un gard, a săpat un teasc şi a construit un turn. Apoi a dat-o în arendă unor viticultori şi a plecat în călătorie. Când s-a apropiat timpul culesului, i-a trimis pe servitorii săi la viticultori, ca să primească roadele sale. Dar viticultorii, prinzându-i pe servitorii săi, pe unul l-au lovit, pe altul l-au ucis, pe altul l-au bătut cu pietre. A trimis din nou alţi servitori, mai numeroşi decât primii, dar le-au făcut la fel. În cele din urmă l-a trimis pe fiul său la ei, zicându-şi: «De fiul meu le va fi ruşine”. Însă viticultorii, când l-au văzut pe fiu, au zis între ei: «Acesta este moştenitorul. Haideţi să-l ucidem, ca să avem moştenirea lui!» Prinzându-l, l-au aruncat afară din vie şi l-au ucis. Aşadar, când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?” I-au zis: „Pe acei răi îi va ucide fără milă, iar via o va da în arendă altor viticultori, care îi vor da roadele la timpul cuvenit”. Isus le-a zis: „N-aţi citit niciodată în Scripturi: «Piatra pe care au dispreţuit-o constructorii, aceasta a devenit piatră unghiulară; Domnul a făcut acest lucru şi este minunat în ochii noştri»? De aceea, vă spun: Împărăţia lui Dumnezeu va fi luată de la voi şi dată unui neam care va aduce roadele cuvenite”.

Omilie

Pentru a treia oară consecutiv, liturgia ne vorbeşte despre viţă de vie. Prin intermediul textelor din această zi, auzim întrebări de mai mare importanţă: ce am făcut viei Domnului? Nu știm că suntem toţi responsabili? Într-adevăr, știm bine că Dumnezeu ne-a creat; el ne-a dat viaţă. Dar nu uităm niciodată că el ne-a dat responsabilitatea creației şi deci pe noi înşine. Într-o zi, va trebui să dăm cont despre aceasta.

Știm cu toţii că via necesită multă treabă; tot anul este ocupat. Pentru cartea lui Isaia (din prima lectură), această vie este poporul lui Israel. În textul de astăzi, profetul ne arata adevărata față a lui Dumnezeu. El a făcut totul pentru via sa. Dar această iubire pasională a lui Dumnezeu este dezamăgită: el aştepta de la poporul dreptate. Ori, iată, că se dovedeşte putred de minciună, violenţă şi trădare.

Dar, în ciuda dezamăgirile grele, Dumnezeu continuă să iubească poporul său. De-a lungul vieţii noastre, suntem invitați să recunoaștem tandrețea sa faţă de noi. Din păcate, răspunsul nostru nu este întotdeauna pe măsura acestei iubiri: violenţa, trădare, acuzaţii nedrepte continuă să otrăvească viaţa şi lumea noastră. Este un afront adus Celui care ne-a iubit până la moartea pe cruce. Dar această iubirea a Domnul este mai mare decât toate păcatele lumii. Nu încetează să ne cheme să revenim spre el cu toată inima noastră. Doar prin aceste condiţii viaţa noastră va aduce roade.

În a doua lectură, sfântul Paul ne invită să avem încredere. În ciuda încercărilor, nimic nu poate să-l împiedice pe Domnul să ne iubească. Doar râmând în comuniune cu el că viaţa noastră va produce fructe. Sfântul Paul insistă pe rugăciune, implorare şi mulţumire. El știe despre ce vorbește: din momentul în care l-a întâlnit pe Isus, viaţa sa este complet bulversată; Evanghelia este anunțată păgânilor; comunităţile creştine se nasc şi se dezvoltă. Acest lucru a fost posibil pentru că toată viaţa sa a rămas centrată pe Cristos. Asemenea lui Paul și mulți alții, suntem trimiși să fie martori şi mesagerii Evangheliei.

Evanghelia din această zi ne vorbește tot despre vie; dar astăzi, Isus povestește despre istoria unui stăpân care merge într-o călătorie şi încredinţează via sa unor viticultori. În momentul recoltării, trimite servitori pentru a-i da rodul viţei. Am văzut ce s-a întâmplat: servitorii au fost hărţuiţi, aruncându-se cu pietre şi uciși. Şi chiar fiul stăpânului nu va scăpa; şi totuşi, având în vedere demnitatea sa, ar fi trebuit să fie nepedepsit. Această parabolă se încheie cu o întrebare: „Stăpânul, la întoarcerea sa, ce le va face?”

Povestind această parabolă, Isus se adresează marilor preoţi, cărturarilor şi fariseilor. Și unii şi alţii se comportă ca și cum ar fi proprietarii viei. De-a lungul istoriei, s-au arătat deosebit de odioși. Ei chiar au mers să-l ucidă pe fiul proprietarului. Trebuie amintit că Isus istorisind această parabolă este înaintea pătimirii şi morţii sale pe cruce.

Această evanghelie este și pentru noi toţi. Domnul ne-a încredințat bunurile Împărăției sale. El ne-a încredințat vestea bună a Evangheliei care trebuie proclamată peste lumea întreagă. Ne-a făcut copiii săi; ne-a pus la dispoziţia imensa sa bogăţie spirituală; pe calea noastră sunt mulți fraţi şi surori care trebuie iubiți. Dacă nu suntem fideli acestei misiuni, ea va fi încredințată altora.

Noi creştinii de astăzi suntem trimiși să mărturisim Evanghelia lui Cristos. Dar nu trebuie să uităm că noi nu suntem pe contul nostru. Misiunea nu este în primul rând afacerea noastră, dar e a Domnului. Trăim într-o lume care caută să dea afară pe Dumnezeu. Dar iubirea sa răstignită va fi mai puternică decât orice. Cu el viaţa noastră va da roade.

În Euharistie, Domnul adoptă o atitudine total opusă egoismul posesiv: „Acesta este Trupul meu dat pentru voi... Acesta este Sângele meu vărsat pentru voi…”. Să cerem ca el să fie totdeauna cu noi şi noi întotdeauna cu el pentru a trăi pe deplin acest dar.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7109-homelie-du-27eme-dimanche-a/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu