vineri, 12 mai 2017

† Duminica a 5-a a Paştelui (A): „Calea, Adevărul și Viața…” [14.05.2017]

Cina de pe urma.

Evanghelia Ioan 14,1-12: În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeţi în Dumnezeu şi credeţi în mine! În casa Tatălui meu sunt multe locuinţe. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus: «Mă duc să vă pregătesc un loc»? Şi, după ce mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, voi veni din nou şi vă voi lua la mine, pentru ca să fiţi şi voi acolo unde sunt eu. Şi unde mă duc eu, voi ştiţi calea”. Toma i-a zis: „Doamne, nu ştim unde te duci. Cum am putea şti calea?” Isus i-a spus: „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine. Dacă m-aţi cunoscut pe mine, îl cunoaşteţi şi pe Tatăl meu; de pe acum îl cunoaşteţi şi l-aţi văzut”. Filip i-a zis: „Doamne, arată-ni-l pe Tatăl şi ne este de ajuns!” Isus i-a spus: „De atâta timp sunt cu voi, şi tu nu m-ai cunoscut, Filip? Cine m-a văzut pe mine l-a văzut pe Tatăl. Cum poţi spune: «Arată-ni-l pe Tatăl»? Nu crezi că eu sunt în Tatăl şi Tatăl este în mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le spun de la mine; dar Tatăl, care rămâne în mine, face lucrările sale. Credeţi-mă! Eu sunt în Tatăl şi Tatăl, în mine. Dacă nu pentru altceva, credeţi datorită lucrărilor acestora! Adevăr, adevăr vă spun, cine crede în mine va face şi el lucrările pe care le fac eu şi va face şi mai mari decât acestea, căci mă duc la Tatăl”.

Omilie

Textele biblice din această duminică ne spun nouă că Cristos conduce poporul său. Cu relatarea din Faptele Apostolilor (prima lectură) avem mărturia comunității creştine din Ierusalim. Aceasta este încă tânără dar plină de frământări. Numărul persoanelor nu încetează să crească: acum sunt fraţi şi surori de limbă greacă; aceștia se plâng de rele tratamente ale văduvelor lor. Este o situație prielnică pentru apostoli să definească priorităţile şi să gândească la structurile grupului.

Astfel se înfiinţează grupul celor şapte. Misiunea lor va fi servitul la mese dar și servitul comunității sub toate formele. Vom descoperi că creşterea Bisericii antrenează noi probleme, condiţii noi de evanghelizare. Sub conducerea Duhului Sfânt, Biserica se străduieşte să unească lumea în ceea ce ea trăiește. Astăzi ca şi altădată, cel mai important lucru este că Cuvântul nu trebuie să fie blocat. O Biserică care nu ar avea în grijă pe cei mai săraci nu ar fi Biserica lui Isus Cristos.

În a doua lectură, sfântul Petru se adresează unor comunităţi creştine care se confruntă cu dificultăți mari: creştinii sunt persecutaţi şi dezonorați de ambianța păgână. Templul de la Ierusalim este distrus. Pentru evrei, acest loc era semnul prezenţei lui Dumnezeu în mijlocul poporul său. Dar cu Isus, totul se schimbă: el se prezintă ca Templul adevărat, locuința lui Dumnezeu printre oameni. Acest templu spiritual se prelungește printre poporul creștin. Această comunitate este întemeiată pe Cristos: el este piatra unghiulară a noii clădiri. Această comunitate împlinește ceea ce iudaismul nu putea să realizeze: adevăratul sacrificiu care permite oamenilor de a-l întâlni pe Dumnezeu, izvorul vieții şi al luminii.

Evanghelia din această duminică ne aduce înapoi în seara zilei de Joia Sfântă. Isus anunță discipolii de plecarea sa către Tatăl. Dar învăţătura sa vrea să fie liniștitoare. Această plecare nu este un abandon nici o fugă: Isus îi anunță că el le pregăteşte un loc în Casa Tatălui. Acest anunţ este o veste bună, un chemare la a trăi în speranță. Încercările nu lipsesc: în câteva ore, va fi Pătimirea şi moartea Învățătorului lor; îndată, ei vor cunoaște timpul persecuţiei.

Dar nimic nu trebuie să perturbe speranța creştinilor: Cristos rămâne prezent printre ei. El este „Calea, Adevărul şi Viaţa”. Trecând prin el vom ajunge la Tatăl. Isus nu este un simplu lider religios care învață într-o sinagogă. Învăţătura sa se răspândește pe drumurile Galileei, ale Samarei şi ale Iudeii. Ce trebuie să înţelegem bine este că acest drum nu mai este un loc nici o destinaţie ci o întâlnire, un cuvânt împărtășit cu Isus. În el găsim plinătatea adevărului. În afară de el, vom pierde.

Cu Cristos cel înviat, viața noastră devine un drum de speranţă, o cale a încrederii. Viaţa noastră este transformată de iubirea care este în Dumnezeu. Cuvântul său ne pune în mişcare. El ne cheamă la o convertire a vieţii, a raţionamentului şi a mentalităţii noastre. Este necesar dacă vrem ca iubirea lui Dumnezeu să locuiască în noi şi să împrăștie raze de lumină în viaţa noastră. Astăzi ca odinioară, chemarea lui Cristos se face auzită: „Credeţi-mă!”

Isus se adresează apostolilor săi ca un „Dumnezeu cu noi”; în fiecare zi, vine la noi ca o lumina în noapte; nu încetează niciodată să ne iubească. Şi când vom cădea, el ne spune: „Ai încredere în tine; reia drumul; tu vrei mai mult decât crezi; eu sunt cu tine pentru a lua în mână când tu riști să cedezi”. Crezând în Isus este a renaște zilnic spre o speranță vie, la încredere și curajul de a trăi. Acesta lucru nu devine posibil dacă noi frecventăm cu insistență prin rugăciune, meditaţie a Evangheliei şi Euharistie.

Isus termină discursul său printr-o predică solemnă: „Cine crede în mine va face şi el lucrările pe care le fac eu”. Acest cuvântul „lucrările” ne întoarce înapoi la marea lucrare a lui Dumnezeu prin care a eliberat poporul său. Suntem toţi alăturați aceleași idei: acelaşi Dumnezeu vrea să elibereze omenirea de toată sclavia; ca apostoli, suntem trimiși pentru a fi mesagerii vestei celei bune.

În această duminică, să-i da mulţumire Domnului pentru lumina credinţei pe care am primit-o. Prin aceasta, Cristos luminează paşii noştri mai mult sau mai puțin șovăitori în direcţia Împărăţiei lui Dumnezeu. Să ne rugăm unul pentru altul: să ne facă mai disponibili pentru a mărturisi iubirea sa care vine să salveze pe toţi oamenii.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/6831-homelie-du-5eme-dimanche-de-paques-3/).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu