joi, 5 ianuarie 2017

† Epifania Domnului: „Universalizarea Evangheliei” [06.01.2017]



Evanghelia Matei 2,1-12: După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii în zilele lui Irod, regele, iată că au ajuns la Ierusalim nişte magi din Răsărit şi întrebau, spunând: „Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm”. Auzind aceasta, regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el. Adunându-i pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, a căutat să afle de la ei unde avea să se nască Cristos. Ei i-au spus: „În Betleemul Iudeii, căci aşa este scris de profet: «Şi tu, Betleem, pământ al lui Iuda, nicidecum nu eşti cea mai mică dintre cetăţile de seamă ale lui Iuda; căci din tine va ieşi stăpânitorul care va păstori poporul meu, Israel»”. Atunci Irod, chemându-i pe magi în secret, a aflat de la ei timpul precis când li s-a arătat steaua. Şi, trimiţându-i la Betleem, le-a spus: „Mergeţi şi informaţi-vă cu exactitate despre copil şi, când îl veţi fi găsit, făceţi-mi cunoscut şi mie ca să merg şi eu să-l ador!” După ce l-au ascultat pe rege, au plecat, şi iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra locului unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinşi de o bucurie foarte mare. Şi, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat şi, deschizând tezaurele lor, i-au oferit daruri: aur, tămâie şi smirnă. După ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în ţara lor.


Omilie



Sărbătoare Epifaniei ne invită să ne deschidem spre noi orizonturi. Misterul lui Dumnezeu ce ne este oferit nu este doar a evreilor. Nu este numai pentru cei care se recunosc creştini. Este pentru toată omenirea. Toți pot, în toată libertatea, să descopere minunile iubirii, dreptăţii şi păcii pe care Dumnezeu ne-o oferă. Epifania este sărbătoarea tuturor celor care-l caută pe Dumnezeu. Sunt numeroși astăzi cei care îşi pun întrebări despre el.

În prima lectură, profetul Isaia ne anunță o veste bună. Mesajul său se adresează unei lungi procesiuni de deportaţi care sunt întorși din exil. Marea putere asupritoare a fost învinsă. Ierusalimul se poate reclădi. Gloria Domnului a răsărit asupra acestui oraş. Dar dacă te uiţi atent, vei vedea că Ierusalimul, de un timp, nu mai este la răscruce drumurilor comerciale din trecut. Splendoarea lui din trecut a fost uitată. Dar adevărata sa bogăție este în altă parte. Este Dumnezeu care cârmuiește lumea şi o face speranţa popoarelor. Este această prezenţă luminoasă a Domnului care reînvie strălucirea Bisericii.


Acesta este mesajul pe care îl găsim și în sfântul Paul din scrisoarea către Efeseni: aceasta este posibilitatea oferită pentru toată omenirea de a împărtăşi mântuirea. Toţi oamenii, oricare ar fi ei, sunt chemaţi să intre în Biserica noii alianțe sigilate de Isus. A venit să împace în el toată omenirea pentru a-l face Trupul său. Fiecare om este de acum mădular a lui Cristos, pe care eu vreau să-l iubesc. Plecând de acolo, nimic nu poate fi ca mai înainte. Botezul este pentru el ca o nouă naştere. Este un sacrament care ne face să participăm la natura divină.

Evanghelia vorbeşte despre magi, niște străini veniți di Orient pentru a se închina regelui iudeilor care s-a născut. Dacă am citit această relatare literă cu literă, riscăm să ne punem întrebări: pentru ce steaua a dispărut asupra Ierusalim? Ce poate face Maria cu aurul, tămâia şi smirna? De ce această naştere îi privește pe străini?

De fapt, evanghelistul nu a căutat să facă un reportaj. Adevăratul său mesajul este în altă parte. Prin acești străini, lumea întreagă este chemată la Isus. Pentru a-l descoperi, suntem invitați și noi să mergem pe această cale. Aşa cum a făcut-o cu magi, ne întâlnește în ceea ce trăim. Ne dă o stea la toți pentru a ne conduce spre frumos, spre bine, spre Împărăţia sa de iubire. Chiar şi pentru cei mai împetriți, el poate avea un gest de tandrețe. Și nu este în zadar că Biblia ne spune că suntem creați după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

Dar, iată acum că magii au pierdut din vedere steaua care îi conducea. Ei sunt conduși de către cei care trebuiau să ştie, de către cărturari şi marele preot care cunoșteau Biblia. Aceasta este important pentru noi: în drumul nostru avem nevoie să fim conduși de Scripturi şi pentru a ne hrăni din ele. Cuvintele lui Isus sunt cele de viaţa veşnică.

Magii vin la iesle. Găsesc copilul cu Maria, mama sa. Se prosternează şi îi oferă cadouri. Ei au ales ce era mai bun: aur – ne spune că el este regele; tămâie – ne spune că el este Dumnezeu. Smirnă, folosită la îmbălsămarea morților – ne spune că el este om, destinat să moară. Toate acestea au fost revelate unor păgâni străini  total de religia ebraică. Și noi, ce avem de oferit Regelui lumii? N-ar avea nevoie de pietre preţioase. Comoara, la care ține cel mai mult, este viaţa plină de iubire. Acest lucru putem să-i oferim și noi.

În ziua Epifaniei Domnului nu este posibil să rămânem între noi. Cristos a venit pentru toţi oamenii din întreaga lume. Să-i purtăm în rugăciunile noastre pe toți. Prioritatea noastră trebuie să fie asemenea cu cea a lui Cristos pentru cei care nu cunosc pe Dumnezeu. În această sărbătoare, solidaritatea şi rugăciunile noastre sunt în special pentru comunităţile creştine din Africa. Şi, desigur, să nu uităm de ţările vechiului creştinism care au nevoie urgentă de noua proclamarea a Evangheliei. Cristos trebuie să fie prezentat în toate cu aceeași căldură și bucurie ca Maria către magii.

„Unde este Regele Iudeilor care s-a născut?” Este în Pâinea împărțită, în Euharistia pe care o celebrăm împreună. „Mergeţi şi informaţi-vă cu exactitate despre copil…” În mod paradoxal, Irod ne dă un sfat bun: Lămuriți-ne despre Cristos, fiți căutători de Dumnezeu pentru a-l cunoaște mai bine şi să fiți martorii lui în jurul nostru. Necredincioşii aşteptă de la noi o credinţă mai luminată. După ce ne vom hrăni cu Cuvântul şi Trupul lui Cristos, suntem invitaţi să plecăm „pe un alt drum” pentru a da cont de speranța care ne animă. Această Epifanie să fie o sărbătoare a tuturor celor care caută pe Dumnezeu.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/6597-fete-de-lepiphanie-du-seigneur-homelie/).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu