marți, 11 octombrie 2016

Sfântul Ioan al XXIII-lea (1881–1963) [Angelo Giuseppe Roncalli]

Sfântul Ioan al XXIII lea (1881–1963).

 
„Astăzi contemplăm în gloria Domnului un alt pontif, Ioan al XXIII-lea, papa care a impresionat lumea cu prietenia sa, ce iradia bunătatea remarcabilă a sufletului său”.
 
 „Cu toţii îşi amintesc faţa zâmbitoare a papei Ioan şi cele două braţe întinse pentru a îmbrăţişa lumea. Câţi oameni au fost cuceriţi de simplitatea inimii sale, combinată cu o largă experienţă cu oamenii şi cu lucrurile! Valul de prospeţime adus de el cu siguranţă nu a privit doctrina, ci mai degrabă modul de explicare a ei; stilul său de a vorbi şi de a acţiona era nou, după cum nou era şi stilul său prietenesc de a interacţiona cu oamenii simpli dar şi cu oamenii puternici ai acestei lumi. Cu acest spirit a convocat el Conciliul Vatican al II-lea, întorcând astfel o nouă pagină din istoria Bisericii: creştinii s-au auzit chemaţi să proclame Evanghelia cu un înnoit curaj şi cu o mai mare atenţie la ‘semnele’ timpurilor”.
 


 
„Conciliul a fost cu adevărat o viziune profetică a acestui bătrân pontif care, chiar şi în mijlocul numeroaselor dificultăţi, a deschis un timp al speranţei pentru creştini şi pentru omenire. […] În ultimele momente ale vieţii sale pământeşti şi-a încredinţat testamentul Bisericii: ‘Ce contează mai mult în viaţă este binecuvântatul Isus Cristos, Biserica sa sfântă, Evanghelia sa, adevărul şi bunătatea’. Şi noi dorim să primim acest testament, dându-i mărire lui Dumnezeu pentru că ne-a dăruit un astfel de Păstor”.
 
(Ioan Paul al II-lea, Predica din 3 septembrie 2000 când a fost beatificat papa Ioan al XXIII-lea împreună cu papa Pius al IX-lea).
 Papa Giovanni XXIII:
„Quando tornate a casa, date una carezza ai vostri bambini e dite che...”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu