sâmbătă, 18 iunie 2016

† Duminica a 12-a de peste an (C): „Cuvintele care angajează” [19 iunie 2016]

Cappella della Pontificia Facoltà di Scienze dell'Educazione “Auxilium
di Marko Ivan Rupnik
 
Evanghelia Luca 9,18-24: În acel timp, pe când era singur în rugăciune, iar discipolii erau cu el, Isus i-a întrebat, zicând: „Cine spun mulţimile că sunt eu?” Ei i-au răspuns: „«Ioan Botezătorul», alţii «Ilie», iar alţii că «a înviat unul dintre profeţii cei vechi»”. El le-a spus: „Dar voi cine spuneţi că sunt?” Atunci, răspunzând, Petru a zis: „Cristosul lui Dumnezeu!” Dar el le-a interzis cu stricteţe să spună aceasta cuiva, zicând: „Fiul Omului trebuie să sufere multe, să fie respins de bătrâni, de arhierei şi de cărturari, să fie ucis şi a treia zi să învie”. Apoi le spunea tuturor: „Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunţe la sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să mă urmeze! Căci cine vrea să-şi salveze viaţa o va pierde, cine însă îşi va pierde viaţa pentru mine, acela o va salva”.
 
 
Omilie

 
 
Lecturile biblice pentru această duminică adresează o chemare la a crește în credinţă. Adevăratul Dumnezeu este dincolo de ceea ce credem noi. Pentru a-l recunoaşte, avem nevoie de a asculta de Cuvântul său şi de a ne hrăni din el. Ne invită să devenim conştienţi de greşelile noastre şi să ne acomodăm la adevăratul Dumnezeu.
 
Este ceea ce s-a întâmplat în timpul lui Zaharia (din prima lectură). Profetul proclamă un Dumnezeu mântuitor și eliberator. Se adresează asasinilor care merită să fie pedepsiți pentru crimele lor. Dar Dumnezeu schimbă pedeapsa în har. El va transforma prin răspândirea în ei a „un duh de îndurare şi de implorare”. Atunci, vor deplânge că nu au reuşit să-l iubească. „Oamenii vor privi la cel pe care l-au străpuns”. Este nerecunoştinţa, infidelitatea, păcatele noastre care l-au străpuns de durere. Dar cu un duh nou, putem să ne întoarcem spre Dumnezeu. Putem cere iertare aceluia pe care trebuie să-l iubim mai presus decât orice.
 
Când privim la cruce, ştim mai mult decât Zaharia, că inima lui Dumnezeu este străpunsă de păcatele noastre. Dar iubirea sa este mult mai mare decât toate rătăcirile noastre. Nu trebuie să repetăm greşelile noastre. A ne afunda în vinovăţie nu este un lucru bun. Ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi este să ne ridicăm ochii spre el. Este pentru noi o sursă ce însuflețește, care încercă să ne purifice. Este ceea ce se întâmplă de fiecare dată când ne mărturisim. Atunci când primim iertarea lui Dumnezeu, totul se reînnoiește. Putem să-i ajutăm pe fraţii noştri prizonieri în sentimentul lor de vinovăţie.
 
Sfântul Paul (din lectură a doua) a trebuit să treacă de această etapă de convertire. Altădată, credea că este fidel lui Moise persecutând creştinii. Dar când l-a întâlnit pe Cristos, viaţa sa s-a întors complet; a descoperit că trebuia să schimbe convingerile sale religioase. A înţeles că mântuirea lui Dumnezeu nu este rezervată unui singur popor dar pentru toate popoarele de pe pământ. Făcând alianţă cu Israel, Dumnezeu a avut în minte toată lumea; vrea ca toţi oamenii să fie mântuiţi. Aceasta este ceea ce mărturisim noi. Acest lucru va fi posibil numai dacă vom ieşi din certitudinile noastre pentru a ne adapta la iubirea care este în Dumnezeu.
 
În Evanghelie vedem pe Isus că îi întreabă pe ucenicii săi: „Cine spun mulţimile că sunt eu?” această întrebare îi pune pe gânduri și pe ei; își amintesc de cugetările oamenilor. Au auzit de contradicții și adesea critici ale cărturarilor şi fariseilor. Tot felul de zvonuri circulă pe acest subiect. De fapt, oamenii nu știu prea multe. Şi aceasta se întâmplă și astăzi. Când se vorbește despre Dumnezeu, unul fiecare îşi dă seama că este într-o ignoranță mare.
 
„Şi voi, cine spune-ți?” „Pentru voi, cine sunt eu?” Această întrebare, Isus nu o pune decât celor Doisprezece, dar o pune fiecăruia dintre noi. Ca și Petru, vrem să răspundem: „Tu eşti Mesia lui Dumnezeu”. Acest răspuns este bun, deoarece merge mult mai departe decât al cărturarilor şi fariseilor. Cei Doisprezece au simţit că Isus nu este un profet ca alţii. Este cu mult mai mult. Este unic şi fără pereche.
 
Dar cu această frumoasă mărturie de credinţă, sunt încă departe de rost. Ei l-au recunoscut în Isus pe Mesia. Dar ce aşteptă acel Mesia? Luarea armelor împotriva duşmanilor ţării? Această ispită nu s-a schimbat de-a lungul secolelor. Să nu uităm un lucru foarte important. Nu este Dumnezeu acela care trebuie să se adapteze dorințelor noastre; noi suntem cei care avem nevoie să ne adaptăm la iubirea sa.
 
Noi avem nevoie să înțelegem punerea la punct pe care Isus a făcut-o discipolilor săi: „Trebuie ca Fiului Omului să sufere mult, să fie respins de către bătrânii, de arhierei şi de cărturari, să fie ucis şi a treia zi să învie”. Adevăratul Mesia a lui Dumnezeu nu este acela care credem noi că este. Este „Mesia străpuns” anunţat de Zaharia. Acela care și-a dat trupul său și și-a vărsat sângele pentru noi şi pentru mulțime.
 
Ca și apostolii, noi avem de adaptat la cuvintele lui Cristos. Astfel putem să crească în noi credinţa. Ceea ce cerem astăzi este să-l urmăm, să ne angajăm pe calea iubirii. Cale care ne va permite să cunoaștem pe Isus Cristos: va fi pe calea crucii. A Iua crucea în fiecare zi, este a renunţa la egoism, a ne pune în ascultarea celuilalt, a nevoilor sale, a aşteptărilor sale, a chemărilor sale. Acest lucru cere neapărat să 'facem o cruce' asupra proiectele și dorințele noastre. Dar ceea ce face valoarea unei vieți este iubirea noastră cea de toate zilele pentru toţi cei care ne înconjoară.
 
Euharistia ne face să proclamăm că Isus este Mesia, un Mesia victorios, dar este un Mesia dus la moarte. Proclamând credinţa noastră şi primind Pâinea vieţii, să acceptăm să-l urmăm în fiecare zi pe drumul unde ne duce el.
 

(pr. Jean Compazieu [2016]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu