sâmbătă, 11 iunie 2016

† Duminică a 11-a de peste an (C): Milostivirea pentru toți [12 iunie 2016]

Masa lui Simon (1630) - de Strozzi Bernardo (1581-1644);
Gallerie dell'Accademia, Venise.
Evanghelia Luca 7,36-50 [forma prescurtată]: În acel timp, unul dintre farisei l-a invitat să mănânce la el. Intrând în casa fariseului, Isus s-a aşezat la masă. Şi iată, era în cetate o femeie păcătoasă! Aflând că el era în casa fariseului, a adus un vas din alabastru plin cu miresme. Plângând, stătea în spate, la picioarele lui. A început să-i ude picioarele cu lacrimi, le ştergea cu părul capului ei, îi săruta picioarele şi le ungea cu miresme. Văzând aceasta, fariseul care îl chemase îşi spunea în sine: „Dacă acesta ar fi fost profet, ar fi ştiut cine şi ce fel de femeie este aceasta care îl atinge, căci este o păcătoasă”. Răspunzând, Isus i-a zis: „Simon, am să-ţi spun ceva”. Iar el a zis: „Spune, Învăţătorule!” „Un creditor avea doi debitori. Unul îi datora cinci sute de dinari, iar celălalt cincizeci. Neavând ei cum să dea înapoi, stăpânul i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?” Răspunzând, Simon i-a zis: „Cred că cel căruia i s-a iertat mai mult”. El i-a zis: „Ai judecat corect”. Atunci, întorcându-se către femeie, i-a spus lui Simon: „Vezi femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi tu nu mi-ai turnat apă pe picioare; ea însă mi-a udat picioarele cu lacrimi şi mi le-a şters cu părul ei. Sărut nu mi-ai dat; ea însă, de când a intrat, nu a încetat să-mi sărute picioarele. Tu nu mi-ai uns capul cu untdelemn, ea însă mi-a uns picioarele cu miresme. De aceea îţi spun: i s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult; însă cui i se iartă puţin, iubeşte puţin”. Apoi a spus către ea: „Păcatele ţi-au fost iertate”. Cei care erau cu el la masă au început să spună în sine: „Cine este acesta care iartă şi păcatele?” Însă el a zis femeii: „Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace!”

Omilie

 
În acest an sfânt, citirile biblice din această duminică ne dau o lumina despre milostivire. Ele ne descoperă un Dumnezeu care primește şi iartă. Vrea cu orice preţ să ieșim de situaţia noastră de păcat.


Prima lectură ne întoarce înapoi la istoria regelui David. El a fost ales de Dumnezeu pentru a fi rege. Într-o zi, s-a îndepărtat de Dumnezeu făcând două greşeli foarte grave: adulter și crimă. Ascultând de profetul Natan, David recunoaşte păcatul său. În momentul acela, Dumnezeu l-a iertat. Milostivirea lui Dumnezeu este fără măsură cu păcatul oamenilor. Aceasta mila este oferită tuturor, chiar şi la cei mai mari păcătoşi. Acest lucru ne aminteşte că ar fi mai bine să cădem în mâinile lui Dumnezeu decât în mâinile oamenilor.
 
Este adevărat, trăim într-o societate care acuză şi condamnă pe cei care au făcut greșeli. Unele mass-media trăiesc din acesta. Vinovaţi sunt definitiv respinși. Nu le lasă nici o şansă. Acest comportament este absolut contrar Evangheliei: adevăratul Dumnezeu este iubire pentru toţi, mai ales pentru cei care au comis cele mai grave greșeli. Cu el nu este situaţie disperată. Totul se poate converti şi trăi; aceasta dau mărturie preoții care se îngrijesc de închisori.
 
Sfântul Paul a trăit această convertire. La început era un fariseu „pur şi dur”, fidel al legii lui Moise. El gândea să devină „just” prin practicarea legi. Într-o zi, el l-a întâlnit pe Isus pe drumul Damascului. Toată viața sa a fost tulburată. El l-a descoperit pe un Dumnezeu care salvează în mod gratuit. Nu prin meritele noastre putem fi salvați ci prin milostivirea lui Dumnezeu. Prin credinţă noi ne deschidem lui Dumnezeu aşa cum ni l-a revelat în Isus Cristos. Dacă suntem fideli Evangheliei este, fără îndoială, rezultatul eforturilor personale; dar cel mai important lucru este atitudinea prevenitoare a Domnul Isus. Ca apostolul Paul putem spune: „ceea ce sunt, sunt prin harul lui Dumnezeu”.
 
Această milostivire o găsim în Evanghelie. Isus este invitat de un fariseu, un om profund religios şi credincios legii lui Moise. Masa sa este deschisă tuturor. Cu toate acestea, el este şocat de sosirea unei femei neașteptate fără a fi fost invitată. Este desemnată ca „păcătoasă”. Este o prostituată. A trebuit să-l urmeze pe Isus şi să-i audă aceste învăţături. Înțelege că Isus iartă pe cei păcătoși. Atunci ea se întoarce spre el plină de încredere.
 
Evanghelia ne vorbește despre lacrimile acestei femei, despre sărutările, despre parfum scump. Venind astfel la Isus, ea a demonstrat o mare iubire. Dar privind mai atent, înţelegem că nu numai iubirea dă iertare ci și credinţa, încrederea în Isus. Înainte de a împlini gestul său, ea a auzit cuvintele lui Isus și le-a acceptat. Știe că numeroasele greşelile îi sunt iertate pentru că a avut încredere în Cristos.
 
Acest lucru fariseul nu îl înțelege. El spune că dacă Isus a fi fost un profet, el ar şti cine este această femeie; nu ar lăsa-o să se apropie pentru că în mod oficial este condamnată pentru activitățile sale. Există mulți în societatea noastră care sunt refuzați în mod definitiv din cauza trecutului lor. Mulţi creştini demonstrează rigiditatea extremă faţă de cei care sunt diferiți de ei. Nu știu să țină o conversaţie fără a spune tot cei rău despre acele persoane şi uneori sunt și preoți.
 
Această evanghelie ne revelează că în fața lui Dumnezeu toţi suntem păcătoşi. Acest păcat care se lipește de piele este mult mai mult decât o infracţiune a moralei sau a legilor; mai presus de toate este o înlăturare a lui Dumnezeu. I se întoarce spatele, se organiză viaţa în afară de el. Dar în cazul în care păcatul a abundat, harul (iertare) s-a înmulţit. Mare păcătos care este copleşit de greutatea păcatelor sale se va mira de absolvirea de datorii. Iertarea descoperă oroarea celui care a făcut-o şi mai ales iubirea celui care iartă.
 
Această iertare nu schimba trecutul, dar schimbă viitorul; va deschide calea speranţei. Poate „plătim”" datoria noastră pentru credință și iubire mai mult. Cristos se prezintă pentru noi toţi ca și cale ce ne permite să mergem la Dumnezeu; această cale este deschisă chiar pentru cei mai mari păcătoşi. Trebuie să spunem şi din nou să spunem celor care nu o știu: Dumnezeu vrea milă pentru toți.  Pentru noi şi pentru lumea întreagă el și-a dat trupul său și a vărsat sângele său. Ne vrea pe toți căci ne iubeşte pe toți.
 
În această duminică, Domnul Isus ne invită la masa cuvântului şi a euharistiei. Dacă vrem să fim în comuniune cu el, trebuie să învățăm să privim la ceilalți cu aceeași privire de primire și de iubire ca a lui; trebuie să respingem cuvintele ofensatoare deoarece este o otravă. Nu trebuie să uităm niciodată milostivirea pe care el a manifestat-o.
 
Da, fi alături de noi, Doamne, pentru că întreaga noastră viaţa să fie înfrumusețată de iubirea ta. Dă-ne să mărturisim prin cuvintele şi acţiunile noastre față de toți cei pe care tu îi pui pe drumul nostru. Amin.

(pr. Jean Compazieu [2016]; traducător pr. Isidor Chinez; sursă:
 
Gesu e la peccatrice (Lc 7, 36-50) di Nuria Calduch-Benages
 
 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu