sâmbătă, 4 iunie 2016

† Duminica a 10-a de peste an (C): Două văduve [5 iunie 2016]

Învierea fiului văduvei din Nain - de James Tissot
 
Evanghelia Luca 7,11-17: În acel timp, Isus s-a dus într-o cetate numită Nain. Mergeau împreună cu el discipolii şi o mare mulţime. Când s-a apropiat de poarta cetăţii, iată că era dus la mormânt un mort, singurul fiu al mamei sale, şi aceasta era văduvă; şi multă lume din cetate era cu ea. Când a văzut-o, Domnului i s-a făcut milă de ea şi i-a zis: „Nu plânge!” Apropiindu-se, a atins sicriul, iar cei care-l duceau s-au oprit. Şi a spus: „Tinere, îţi zic, scoală-te!” Mortul s-a ridicat şi a început să vorbească, iar el l-a dat mamei sale. Pe toţi i-a cuprins teama şi-l glorificau pe Dumnezeu, zicând: „Un mare profet s-a ridicat printre noi” şi „Dumnezeu a vizitat poporul său”. Vestea aceasta despre el s-a răspândit în toată Iudeea şi în toată împrejurimea.
 
 
Omilie
 

Liturgia din această duminică ne anunță o veste bună. Vine să întărească speranța noastră. Trăim într-o lume copleşită de suferinţă: doliu, dezastre, violenţă, războaie. Şi ne rugăm Domnului: „Răspunde la cererile noastre”. Această rugăciune este nu numai a noastră; este a întregii Biserici.


Prima lectură şi Evanghelia ne arată două văduve care își văd morți copiilor lor. Moartea soţiilor lor le-a pus într-o extremă nesiguranță economico-socială. Ele sunt lipsite de toate resursele şi de orice sprijin. Dar, iată, că aceste două femei vor trăi o întâlnire care va schimba viaţa lor. Pentru cea din Sarepta (prima lectură), aceea a profetului Ilie. Cea din Evanghelie, aceea a lui Isus. Urmarea, o ştim: cei doi copii au fost redați mamelor lor. Pentru aceste două femei, bucuria este regăsită. Dumnezeu a văzut suferința lor cumplită. Lui Isus i-a fost milă până în adânc. El este cel care se apropie de toată această suferinţă şi acţionează.

 
Dar ascultând aceste texte biblice, ne gândim la numeroși copii care nu sunt redați mamelor lor: mulţi mor sub bombe; alţii sunt victime ale foametei sau a bolii. Atunci, ca profet Ilie, strigă către Domnul: „Pentru ce nu acţionezi? Pentru ce această ură şi violenţă? Unde ești tu, Doamne?” Acest strigăt este o rugăciune pe care Dumnezeu o ascultă. El a văzut mizeria poporului său. Vede derivele societății actuale, violenţele, cursele pe bani, familiile care se dezintegrează. Toate acestea le vede şi e cuprins de milă până în cel mai adânc profund. Nu suportă a ne vedea că alergăm degeaba. Toată Evanghelia ne spune că el a venit să caute şi să mântuiască pe cei care sunt pierduți.
 
Dumnezeul nostru nu este indiferent. Dar pentru a salva această lume, are nevoie de  noi. Această lume, el ne-a dat-o. Noi suntem responsabilii. Evanghelia ne învaţă să ne oprim înaintea celui care suferă. Această misiune, mulţi o umplu cu un mare devotament: să ne gândim la echipele angajate să însoţească familiile îndurerate, cele care vizitează bolnavii sau prizonieri. Alţii își găsesc locul lor într-o asociaţie pentru a ajuta pe cei mai săraci să iasă din mizeria lor. În această lume în care este nevoie într-adevăr, ei sunt purtătorii prezenţei şi ai dragostei lui Cristos.
 
Misiunea noastră de creştini botezaţi şi confirmați este de a fi iubitorii lui Cristos pentru toți, copii, tineri și adulți, bolnavi şi sănătoşi. Prin noi el vrea să ajungă la alţii, în special la cei excluși. Cu el, răul nu are ultimul cuvânt de spus. Viaţa triumfă. El vrea să ne asocieze pe toți la victoria sa asupra forţelor răului.
 
Această evanghelie ne arată puterea învierii lui Isus, care poate reda viața la toți. El poate să redea viață acestui tânăr douăzeci de ani care a mers prost pentru că s-a lăsat condus de o bandă de tâlhari. El poate să învie soţul sau soţia care s-au abătut de la a merge împreună strâns uniți. El poate să învie căminul unde aparent se iubesc. Mulţi oameni sunt ieșiți din delincvenţă, din fanatism sau din drog pentru că ei l-au întâlnit pe Isus Cristos. Viaţa lor s-a schimbat total. Acolo unde păcatul a abundat, iubirea a supra-abundat. Aceasta este mărturia noilor convertiți.
 
Cele două lecturi ne-a arătat că copiilor au fost redați mamelor lor. În ziua botezului nostru am fost încredințați Bisericii. Ea este mama noastră a tuturor. Marea sa suferinţă este de a vedea copiii alergând după pieire. Pentru ea, acest lucru este intolerabil. Dar Domnul i-a dat o misiune de vindecare şi de mântuire. Cum altădată la Nain, Isus este acolo pe drumul nostru. El vrea să ne ridice de jos și să redea mamei noastre Biserica. Aceasta se petrece când primim sacramentul  iertării. Trecutul cântărește uneori greu în viaţa noastră... Şi totuşi, aceasta dispare în fața iertării fără limite de care Dumnezeu ne umple. Când ne întoarcem la Dumnezeu, este bucuria redobândită, este sărbătoare. Putem relua călătoria noastră cu o inimă liberă. Şi mai presus de toate putem da mărturie despre minunile lui Dumnezeu în viaţa noastră şi în lumea întreagă.
 
A doua lectură nu este în legătură directă cu celelalte două, în măsura în care nu este vorba despre vindecarea unui copil. Paul insistă pe credinţa în puterea şi în bunătatea lui Isus. El, Isus, este acela care a făcut primul pas spre persecutorul care este în el. Această întâlnire cu el pe drumul spre Damasc a fost pentru Paul o veritabilă răsturnare de situație.  Acesta a făcut din el un apostol al Evangheliei.
 
Cele trei lecturi biblice sunt un apel la credință. Ele ne spun putere şi bunătatea Domnului. Atunci când întâlnim obstacole, el ne poate ajuta să le depăşim în credinţă, speranţă şi iubire. Cu Isus cel atotputernic şi îndurător viaţa noastră poate deveni frumoasă și fecundă.
 
În această zi noi te rugăm, Domne. În fiecare duminică, tu întâlnești comunităţile adunate în numele tău. Ne trimiți la cei răniţi de viaţă. Dă-ne Duhul tău pentru a da mărturie despre iubirea ta în lumea de astăzi. Amin.
 

(pr. Jean Compazieu [2016]; traducere pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu