sâmbătă, 9 aprilie 2016

† Duminica a 3-a a Paştelui (C): Tu ești aici, în centrul vieții noastre… [10 aprilie 2016]

Pescuirea minunată după înviere Domnului...

 
Evanghelia 21,1-14 [forma prescurtată]: În acel timp, Isus s-a arătat din nou discipolilor lângă Marea Tiberiadei, şi li s-a arătat astfel: Erau împreună Simon Petru şi Toma, cel numit Geamănul, Natanael din Cana Galileii, fiii lui Zebedeu şi alţi doi dintre discipolii lui. Simon Petru le-a spus: „Mă duc să pescuiesc”. Ei i-au zis: „Mergem şi noi cu tine”. Au ieşit şi s-au urcat în barcă, dar în noaptea aceea nu au prins nimic. Când era de acum dimineaţă, Isus stătea pe mal, dar discipolii nu ştiau că este Isus. Aşadar, Isus le-a zis: „Copilaşi, nu aveţi ceva de mâncare?” I-au răspuns: „Nu!” Atunci le-a zis: „Aruncaţi năvodul în partea dreaptă a bărcii şi veţi găsi!” Ei l-au aruncat şi nu-l mai puteau trage, din cauza mulţimii peştilor. Atunci, discipolul acela pe care Isus îl iubea i-a spus lui Petru: „E Domnul!” Simon Petru, auzind că este Domnul, s-a încins cu haina – pentru că era dezbrăcat – şi s-a aruncat în mare. Ceilalţi discipoli au venit cu barca – pentru că nu erau departe de uscat, ci la vreo două sute de coţi –, trăgând cu ei năvodul cu peşti. Când au coborât pe uscat, au văzut un foc cu jar, peşti puşi deasupra şi pâine. Isus le-a zis: „Aduceţi din peştii pe care i-aţi prins acum!” Atunci, Simon Petru a urcat în barcă şi a tras la mal năvodul plin cu o sută cincizeci şi trei de peşti mari. Şi, deşi erau aşa de mulţi, năvodul nu s-a rupt. Isus le-a zis: „Veniţi şi mâncaţi!” Şi niciunul dintre discipoli nu îndrăznea să-l întrebe: „Tu cine eşti?”, căci ştiau că este Domnul. Isus a venit, a luat pâinea şi le-a dat-o; la fel şi peştele. Aceasta a fost de acum a treia oară că Isus s-a arătat discipolilor după ce a înviat din morţi.
 
Omilie
 
Duminica trecută, Evanghelia ne-a vorbit despre trecerea la credinţă a apostolului Toma. A trecut de la o credinţă care caută dovezi la o credinţă care spune: „Domnul meu şi Dumnezeul meu”. Astăzi problema este Petru: la început credința sa este foarte îndărătnică; azi devine un răspuns la încrederea pe care Isus i-o dovedește.
 
Totul începe cu decizia de a merge la pescuit, un pescuit fără reușită. Aceasta este situaţie de eşec în care Isus întâlnește pe discipolii săi. El face să reînceapă din nou pescuitul; şi acolo, rezultatul depăşeşte toate aşteptările lor. Evanghelia ne vorbește de 153 de peşti. Această cifră corespunde numărului de specii de peşti cunoscute la aceea epocă. El vine simbolizând autoritatea şi misiunea universală a apostolilor. Petru va fi confirmat în misiunea sa de pescar de oameni. Dar trebuie să înţeleagă că munca principală este făcută de Isus. Şi acest lucru este adevărat și pentru noi astăzi: suntem la muncă; suntem doar muncitori.
 
Petru a fost un om foarte impulsiv. El va trebui să accepte pe un altul care să-i conducă viața.  Inițiativa o are Isus. El a cerut lui Petru să-l iubească mai mult decât toţi ceilalţi ucenici şi să fie pregătit să sufere pentru a-l urma. El care a negat pe Învățătorul său de trei ori, acum se află într-o situaţie foarte incomodă. Dar Isus îi va oferi o scăpare; Petru va putea spune de trei ori iubirea sa; Isus îl va face păstor al turmei sale.
 
Milostivirea lui Cristos nu s-a schimbat. Ea ne-a fost oferită nouă tuturor. Când totul merge rău, el este acolo pe mal. De multe ori, noi nu-l recunoaștem. Pentru a-l recunoaște, trebuie să facem trecerea la credința paștelui, ca și Toma, ca și Petru. Dacă suntem prea ocupați cu grijile noastre și ținuți departe de el, nu vom fi capabil să-l recunoaștem.
 
Dar milostivirea lui Cristos nu cunoaște limite. Este totdeauna acolo unde suntem ca să reînnoiască speranţa noastră. Ca și Petru suntem invitaţi să ne scufundăm [„s-a aruncat în mare”] şi să avem încredere în cuvântul său. Cu el, suntem trimiși în lume pentru a da mărturie despre această credinţă care ne însuflețește. Tuturor oamenilor de pe întregul pământ, Cristos cel înviat vrea să arate milostivirea sa. El însuşi ne-a spus că el a venit să caute şi să mântuiască ceea ca era pierdut. Dacă el și-a dat viața sa pe cruce, a făcut-o pentru noi și pentru mulțime.

Prima lectură ne arată că apostolii sunt în această misiunea pe care Cristos le-a încredințat-o. Astăzi noi îi vedem la aceeași tribunal care l-a condamnat pe Isus. Sunt amenințări grele și împotriva lor. Dar ei nu ezită să afirme credința lor în Isus cel înviat. Ei aleg să asculte de Dumnezeu mai degrabă decât de oameni. Ei dau mărturie despre victoria lui Cristos asupra morții. Dumnezeu l-a ridicat la rangul de conducător și salvator al poporului său. Și astfel Duhul Sfânt i-a făcut pe acești oameni timizi misionari curajoși .
 
În lectură a doua am auzit un fragment din Apocalipsa sfântului Ioan. Această carte a fost scrisă pentru creștinii persecutați. Ea invită să dăm glorie Mielului sacrificat, învingător al morţii şi al păcatului. Există dezastre şi violenţe de tot felul. Astăzi, mai mult ca în trecut, creștinii sunt persecutaţi sau luați în derâdere. Dar puterea de a iubi este o forţă contagioasă, care nimeni și nimic nu poate să se oprească. În definitiv iubire şi nu răul vor avea ultimul cuvânt de spus.
 
Marele mesaj din cele trei lecturi biblice este că Cristos cel înviat este întotdeauna acolo, chiar dacă nu-l vedem. El ne întâlnește în centrul vieții noastre, în îndoielile şi în încercările noastre. Când totul merge rău, el este acolo. Doar vine să ne ierte şi să ne învigoreze încrederea. Cu el, putem porni din nou pentru o viaţă nouă. Mâncarea pe care el o propune pentru refacerea forțelor noastre, nu mai este peştele fript, dar Trupul şi Sângele său. Ca și Petru, noi suntem confirmați în iubire; suntem trimiși pentru a fi martorii şi mesagerii săi.
 
Cu toţi creştinii din lumea întreaga, vom primi această misiune: „Merge-ți în piețele lumii și în piețele din fața bisericii! Merge-ți în piețele lumii, aici căutați-mi prietenii…”


(pr. Jean Compazieu [2 aprilie 2016]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org).
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu