luni, 7 decembrie 2015

† Neprihanita Zamislire: Toată milostivirea în acel „da” [8 decembrie 2015]


Immaculate Conception
de Giovanni Battista Tiepolo



Evanghelia Luca 1,26-38: În acel timp, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat al cărui nume era Iosif, din casa lui David. Iar numele fecioarei era Maria. Şi, intrând la ea, i-a spus: „Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!” Ea s-a tulburat la acest cuvânt şi cugeta în sine ce fel de salut ar putea fi acesta. Însă îngerul i-a spus: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! Vei zămisli şi vei naşte un fiu şi-l vei numi Isus. Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt şi Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său; şi va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârşit”. Maria a spus către înger: „Cum va fi aceasta, din moment ce nu cunosc bărbat?” Răspunzând, îngerul i-a spus: „Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, sfântul care se va naşte va fi numit Fiul lui Dumnezeu. Iată, Elisabeta, ruda ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrâneţe şi aceasta este luna a şasea pentru ea, care era numită sterilă, pentru că la Dumnezeu nimic nu este imposibil!” Atunci, Maria a spus: „Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!”

Omilie
 
Anul Sfânt al Milostivirii se deschide cu sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Nu se putea o dată mai bună ca aceasta. Într-adevăr, nu putea fi o altă dată. Pentru acel „da” al Mariei, milostivirea infinită a lui Dumnezeu se hotărăște să dea lumii pe Fiul său, milostivirea făcută persoană, și pentru ca să-l dea trebuie să ceară voie de la o copilă, de la o creatură umilă, să devină instrumentul iubirii sale pentru noi .
 
Întrucât „da”-ul Mariei, se află toată milostivirea unei creaturi care renunță la proiectele sale spre a se face disponibilă de a deveni instrument al milostivirii lui Dumnezeu pentru oameni.
 
Milostivirea înseamnă deschiderea a inimii pentru cei săraci. Acel „da” al Mariei este inima lui Dumnezeu care „amintindu-și de milostivirea sa”, se deschide asupra copiilor săi; este și inima Mariei, deschizând-se milostivirii lui Dumnezeu, își deschide inima pentru frați săi. Mama lui Isus – milostivirea lui Dumnezeu – și mama virtuții milostivirii celei mai mari care poate să locuiască în inima unei creaturi! Poporul creștin a înțeles și a reluat această întâlnire dintre milostivirea lui Dumnezeu și a creaturii sale cu o invocație, dintre cele mai vechi implorații: Maica Milei, interpretată în mod de neegalat de marele poet Dante:

[...]

 
Nu ar putea exista un început mai bun a Anului Sfânt și nu poate fi un An Sfânt –  pentru a fi cu adevărat sfânt – care să nu fie fidel acestui început.
 
Născut din „da”-ul Mariei, fiecare creștin va face din Anul Sfânt o deschidere la milostivirea lui Dumnezeu: Isus, în care Tatăl „ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări spirituale, în ceruri”; „ne-a ales în el mai înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi neprihăniţi înaintea lui în caritate, predestinându-ne să fim fii adoptivi… după placul voinţei sale”; „suntem făcuți moștenitori”.
 
Născut din „da”-ul Mariei, pentru a trăi sub protecția sa, va trebui să fie un drum de deschidere pentru frați.
 
Cunoaștem temerile – probabil un pic și dintr-ale noastre – care înconjurau lumea Anului Sfânt pentru evenimentele triste și teribile care par a fi o tentativă feroce a șarpelui care reușea să ridice capul în ciuda zdrobirii sale.
 
Poate să ne liniștească și să ne dea multă încredere Maica Milostivirii care i-a zdrobit capul.
 
 
(pr. Tonino Lasconi [04.12.2015]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu