vineri, 28 august 2015

Sfânta Fiorentina, fecioară (sec. VII) [28 aug.]


Sfânta Florentina,
fecioară, abadesă

Sora a trei sfinți: sfântul Leandru, sfântul Fulgențiu și sfântul Isidor din Sevilla. A fost stareța mănăstirii benedictine de la Ecija, Spania.

S-a născut probabil la Cartagena în o dată necunoscută (545 ​​sau 550). S-a mutat la Sevilla cu părinții și cu frații săi sf. Leandru și sf. sfântul Fulgențiu. La moartea părinților, sfânta Fiorentina a crescut cu fratele său, sf. Isidor din Sevilla.  

Chiar de tânără a intrat în mănăstirea de la Betica, care se identifică cu Sfânta Maria din Vale din orașul Ecija, unde a fost episcop sf. Fulgențiu. Sf. Leandru îi dedică, după 575, tratatul De institutione virginum et de contemptu mundi, cunoscut cu numele de Regula sf. Leandru, o adaptare la Regula benedictină pentru ordinile religioase care au avut o mare răspândire în mănăstirile feminine din Evul Mediu.

Inteligentă și pricepută  în științele eclesiastice, la invitația sa sfântul Isidor a scris și i-a dedicat tratatul teologic și exegetic De fide catholica contra Iudaeos. Tradiția vrea ca să fie abadesă pentru mănăstirea de la Ecija și ocupându-se de conducerea altor patruzeci sau cincizeci de mănăstiri. Sunt nesigure locul și data morții sale (610 sau 612).

Pentru un timp rămâne îngropată în Catedrala din Sevilla (biserica Sfintelor Giusta  și Rufina) împreună cu frații săi sf. Leandru și sf. Isidor, așa cum este demonstrat și de un epitaf autentic; dar cu invazia arabă, trupul său cu resturile fratelui său sf. Fulgențiu au fost transferate la Berzocana (Caceres). Lipsesc dovezile cu privire la cult său antic; adesea este confundată cu o sf. Fiorenza, martiră neidentificată. Începând din sec. al-XV-lea Oficiul apare în Breviarele locale (commune virginum). Este patroană dioceziei de Plasencia, care celebrează sărbătoarea pe 14 martie (aniversarea transferului); moaștele sale sunt venerate de asemenea în Murcia și Escoriai. Martirologiul Roman o comemorează în ziua de 20 iunie.

(Autor: Isidor Villapadierna; trad. pr. Isidor Chinez; sursa:  http://www.santiebeati.it/dettaglio/67830).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu