miercuri, 29 iulie 2015

Și Biblia are totuși dreptate (de Werner Keller)




 
 
Şi totuşi Biblia are dreptate
 
de
 
Werner Keller
 
 
„Multe dintre faptele, evenimentele şi personajele celei mai vechi şi citite cărţi a omenirii – Biblia – sunt reale. O demonstrează descoperirile arheologice făcute de-a lungul Nilului, al Iordanului, Eufratului şi Tigrului, cât şi pe ţărmurile Mării Moarte şi ale Mării Mediterane. Ele sunt tot atâtea dovezi străvechi ale celor spuse în Biblie. Publicată pentru prima dată în 1955 şi revizuită în 1978, celebra lucrare a lui Werner Keller a fost tradusă în peste 25 de limbi şi s-a vândut în mai mult de zece milioane de exemplare. Cu o abordare documentată şi deloc greoaie a istoriei şi arheologiei biblice, cartea a devenit extrem de populară, ajungând să fie folosită ca material de studiu” (coperta a IV-a).
 
Autorul dedică treizeci şi patru de capitole Vechiului Testament şi zece capitole Noului Testament, demonstrând ştiinţific că Biblia conţine date reale. De-a lungul Nilului, al Iordanului, Eufratului şi Tigrului, cât şi pe ţărmurile Mării Moarte şi ale Mării Mediterane arheologii au descoperit atât de multe dovezi străvechi ale celor spuse în Biblie, încât oamenii de ştiinţă din cele mai variate domenii au putut să prezinte, pas cu pas, explicaţii pentru istorisirile biblice.  
 
Werner Keller s-a născut în 1909 în Anhalt şi a trăit din 1945 în Berlin, fiind jurnalist la Die Welt şi alte publicaţii prestigioase. A murit în 1980, în localitatea elveţiana Ascona. A mai scris, printre altele, Ost minus West = Null (Est minus Vest = Zero, 1960) şi Geschichte der Etrusker (Istoria etruscilor, 1970).
 
Werner Keller, jurnalist de profesie, care dă astfel o abordare ştiinţifică acestui subiect, precizează în Cuvânt înainte la prima ediţie: „În procesul de strângere şi prelucrare a informaţiilor legate de tema arheologiei biblice s-a copt în mintea mea gândul că ar trebui să împărtăşesc toată această cunoaştere, care, desigur, nu este exhaustivă, atât celor care citesc Biblia, cât şi celor care i se opun, credincioşilor şi mai puţin credincioşilor – să le prezint incitantele descoperiri ale unor cercetări solide, întreprinse în varii domenii ştiinţifice. Fiind confruntat cu mulţimea covârşitoare a rezultatelor acestei cercetări şi în ciuda criticii sau a dubiilor care au apărut şi apoi au persistat începând cu secolul Iluminismului până astăzi în ceea ce priveşte Biblia, mi-a revenit aproape obsesiv o propoziţie în minte: Şi totuşi Biblia are dreptate!
 
 
Prefață
 
 
În anul 1955 a apărut pentru prima dată cartea mea „Şi Biblia are totuși dreptate”. Ea a fost tradusă în 24 de limbi, fiind folosită în învăţământul religios din şcoli, la seminarii biblice din universităţi şi la cercurile ce studiază religia creştină sau evreiască. Tirajul mondial al acestei cărţi depăşeşte 10 milioane de exemplare.
 
De atunci, arheologia biblică, cu ajutorul noilor mijloace tehnice şi cu cele mai moderne metode de cercetare, a adus la lumina zilei date necunoscute până acum. Unele teze au putut fi astfel confirmate. Altele, dimpotrivă, deşi cotate la un înalt barem ştiinţific, au trebuit să fie puse din nou sub semnul întrebării. Până şi cunoştinţele unor oameni de ştiinţă cu renume au necesitat îmbunătăţiri.
 
În aceste condiţii cartea mea nu mai poate pretinde o rigoare ştiinţifică decât ţinând seama de rezultatele ultimelor cercetări. Noile descoperiri, chiar şi atunci când sunt incomode, nu pot fi ignorate.
 
Aş fi dorit ca singur să aduc cartea mea la nivelul celor mai recente cercetări. Mă împiedică, din păcate, o boală grea, care mă urmăreşte de ani de zile. În starea aceasta nu mă pot apuca de o lucrare atât de pretenţioasă şi plină de răspundere. Cu părere de rău a trebuit să încredinţez proiectul acesta unei alte persoane. Sunt totuşi fericit că am putut să-l câştig pentru scopul acesta pe dr. Joachim Rehork.
 
În Post-faţă, el a expus principiile stabilite de comun acord, care au stat la baza revizuirii cărţii mele. I se cuvin de aceea cele mai sincere mulţumiri.
 Werner Keller

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu