sâmbătă, 11 iulie 2015

† Duminica a 15-a de peste an (B): Chemați și trimiși (omilie)

I-a trimis doi câte doi” - de Bernardette Lopez

Evanghelia Marcu 6,7-13: În acel timp, Isus i-a chemat pe cei doisprezece şi a început să-i trimită doi câte doi şi le-a dat putere asupra duhurilor necurate. Le-a poruncit să nu ia nimic pentru drum, decât un toiag: nici pâine, nici desagă, nici bani la cingătoare, dar încălţaţi cu sandale şi: „să nu purtaţi două tunici!” Apoi le-a spus: „Dacă intraţi într-o casă, rămâneţi acolo până când veţi pleca din locul acela, iar dacă nu veţi fi primiţi în vreun loc şi nu vă vor asculta, plecând de acolo, scuturaţi praful de pe picioarele voastre ca mărturie împotriva lor!” Ei au ieşit şi au predicat ca oamenii să se convertească. Şi scoteau mulţi diavoli, ungeau cu untdelemn mulţi bolnavi şi-i vindecau.
 
Omilie
 
 
„Un profet nu este dispreţuit decât în patria lui”. Isus, deci, a părăsit sinagoga din satul său. Câteva secole mai devreme, profetul Amos a fost dat afară din țara sa. Douăzeci de secole mai târziu, mulți creștini trebuie să părăsească regiunea lor, deoarece sunt persecutați sau pur și simplu din cauza credinței lor ei nu pot găsi de lucru.
 
Prima lectură ne vorbește despre profetul Amos. El nu este binevenit în sanctuarul de la Betel. Cuvintele sale despre dreptate și justiție deranjează afacerile preotului Amasia. Când denunță „activitățile necinstite”, trebuie să ne așteptăm la represalii. Amasia vrea să împedice planurile lui Amos și să-l trimită de unde a venit. Dar Amos răspunde că a fost chemat și trimis de Dumnezeu. Ascultând această lectură, spunem că și astăzi trebuie să avem profeți ca Amos. Ar trebui multe de spus împotriva acestor politici strâmbe, acestor trișorii comercianți, acestor judecători de cumpărat. Papa Francisc are cuvinte foarte puternice pentru a denunța tot ceea ce distruge omul. Cuvântul lui Dumnezeu trece primul. Nu poate fi legat de nici o ordine stabilită, nici chiar politică. Dumnezeu nu poate suporta să vadă copii care suferă de nedreptate, violență și intoleranță.
 
Apostolul Paul a fost trimis de Domnul să predice Evanghelia. Astăzi el mulțumește lui Dumnezeu pentru drumul parcurs. Toată viața sa și întreaga lui ființă este cu adevărat pătrunsă de iubirea care este în Isus. Această lectură este un imn lui Cristos, care ne-a copleșit cu binecuvântările sale. El ne-a obținut iertarea păcatelor. Ne-a descoperit misterul credinței. Ne-a dat înțelepciunea și inteligența pentru a le înțelege. El ne-a dat Biserica pentru a-i păstra mesajul și ghidul pentru drumul nostru. Acest imn ni se adresează și nouă astăzi pentru a ne ajuta să iubim pe Cristos și Biserica. Cristos este în centrul vieții noastre. Ne trimite să fim martori ai iubirii sale.
 
În Evanghelie citim că Isus trimite pe discipolii săi doi câte doi pe căile lumii. Ei trebuie să meargă cu un minim de echipament. Nu este necesar să se ocupe cu lucruri secundare. Adevăratul misionar trebuie să se concentreze asupra lucrurilor esențiale. Nimic pentru a seduce, nimic pentru a atrage, simplu să mergi să-i întâlnești pe oameni pentru a le duce vestea cel bună, și, mai presus de toate, a nu uita că Domnul se folosește de ceea ce este slab pentru a face minuni.
 
Pentru Isus, trimiterea celor doisprezece nu este numai trimiterea apostolilor. Numărul „12”, este numărul apostolilor aleși de Isus care evocă cele douăsprezece triburi ale lui Israel. Deci, poporul lui Dumnezeu ca un întreg. Prin cei doisprezece,  întreaga Biserică este trimisă în misiune. Suntem cu toții preocupați. Și pentru a înțelege ce așteaptă Domnul pentru noi, să ne întoarcem la Evanghelie: „Ei au ieşit şi au predicat ca oamenii să se convertească. Şi scoteau mulţi diavoli, ungeau cu untdelemn mulţi bolnavi şi-i vindecau” (Mc 6,12-13).
 
Predica că trebuie să se convească nu este numai cu cuvântul ci trebuie să profite de orice ocazie pentru a anunța Evanghelia. Acest anunț se face pentru prima dată cu mărturia unei vieți evanghelice. Dacă viața noastră nu este de acord cu ceea ce voim să anunțăm, este o minciună. Desigur, Cuvântul va fi totdeauna necesar. Dar nu va fi necesară chemarea tuturor. Din contra, toți creștinii sunt chemați să dea mărturie despre viața lor conform Evangheliei. Dacă suntem chemați la convertire atunci să începem cu noi înșine. Toate se rezumă în aceste cuvinte ale lui Isus: „Convertiți-vă și credeți în evanghelie” (Mc 1,15).  
 
„Scoteau diavoli…”  Ne gândim la exorciștii care au primit această misiune. Isus a venit pentru a învinge puterile răului. Dar el nu vrea să facă fără noi. Vrea să luăm parte la lupta împotriva celui rău. El pune în noi puterea iubirii, puterea sfințeniei. El ne trimite să luptăm cu el împotriva a tot ce-l împiedică pe om să fie imaginea lui Dumnezeu.
 
Ungerea cu ulei pentru bolnavi spre vindecare... Ne gândim la uleiul sacramental pentru bolnavi. În acest caz, preotul este cel care se cheamă. Dar nu trebuie să uităm că acestă chemare de a copleși cu grijă pe cei bolnavi se adresează tuturor celor botezați. Este vorba de a fi acolo cu cei care suferă, să ai timp pentru a-i asculta și a-i mângâia. Dacă vom merge la ei cu Isus și cu Maria, vizitele noastre ar deveni vizitele lui Isus și ale Mariei. Nu se vindecă fizic, dar atunci când suntem plini de iubirea care este în Dumnezeu, se schimbă totul.
 
În această zi, Doamne, tu vrei să ne conduci înapoi la esențial. Eliberează-ne de tot ce ne încurcă. Puterea cuvântului și suflarea Duhului tău să ne facă disponibili pentru a fi martori și vestitori ai mesajului tău de iubire și de împăcare.
 
(pr. Jean Compazieu [03 iulie 2015]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu