marți, 16 iunie 2015

Ce slujbe au avut Dickens, Dostoievski şi Kafka înainte de a deveni celebri...

Înainte de a deveni cunoscuţi pentru romanele lor, unii scriitori au fost nevoiţi să lucreze în diverse domenii pentru a-şi câştiga existenţa. Dostoievski a fost inginer, Kafkfa – funcţionar juridic, iar Orwell – poliţist.
 
Partea inferioaChiar dacă azi sunt cunoscuţi în întreaga lume pentru operele lor, mulţi dintre scriitorii celebri au avut de-a lungul vieţii şi alte ocupaţii. Puţini ştiu, spre exemplu, că John Steinbeck a lucrat ca ghid turistic sau că Agatha Christie a fost, o perioadă, asistentă de farmacist.
 
Iată câteva dintre locurile de muncă pe care autorii celebri le-au avut, potrivit Huffington Post:
 

William S. Burroughs – lucrător la deratizare. După ce a fost destituit din Armată în anul 1942, romancierul american s-a mutat din oraşul său natal, St. Louis,  în Chicago. Acolo s-a angajat ca deratizator, experienţă care ulterior l-a inspirat să scrie o colecţie de poveşti scurte, publicate în 1970.
 

Agatha Christie – asistentă de farmacist. Celebra autoare de romane poliţiste a lucrat, în timpul Primului Război Mondial, ca voluntar într-un centru de asistenţă medicală din Tourquay, Devon. După doi ani în care nu a fost plătită deloc, în 1917 aceasta a primit calificarea de asistentă de farmacist şi a primit un salariu anual de 16 lire, adică echivalentul a 1300 de dolari în zilele noastre.
 
 



 
 
Charles Dickens – lucrător în fabrică. Dickens a început să lucreze încă de la vârsta de 12 ani, într-o fabrică de cremă de pantofi. Concret, timp de 10 ore pe zi, acesta lipea etichetele pe cutiile cu cremă. Pentru asta primea circa şase şilingi pe săptămână, adică echivalentul a 25 de dolari azi.
 

Feodor Mihailovici Dostoievski – inginer. Deşi împotriva voinţei sale, Dostoievki a fost înscris de părinţi, alături de fratele lui, la Institutul de Inginerie Militară din St. Petersburg în anul 1838, pe când avea 15 ani. Deşi a detestat ce făcea acolo şi suferea de epilepsie, tânărul autor a absolvit însă în cele din urmă şi s-a angajat ca inginer.
 

Arthur Conan Doyle – chirurg. Creatorul lui Sherlock Holmes a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh. Ulterior a lucrat ca medic la bordul unor vase de croazieră. Odată revenit în Anglia, şi-a deschis propriul cabinet în Southsea, Hampshire. O bună perioadă şi-a împărţit timpul între consultaţii şi scris.
 

James Joyce – operator la cinema. După ce a abandonat studiile de medicină, acesta a lucrat o perioadă ca pianist şi cântăreţ, dar şi ca profesor de limba engleză în Croaţia şi Italia. În decembrie 1909, Joyce şi logodnica  lui, Nora Barnacle, s-au întors în Irlanda şi au deschis primul cinematograf din  Dublin: „The Volta”. Afacerea s-a prăbuşit însă după un an, când scriitorul a revenit la meseria de profesor.
 

Franz Kafka – funcţionar juridic. Kafka a absolvit Universitatea Charles-Ferdinand din Praga în anul 1906. După un an în care a lucrat ca funcţionar juridic fără a fi plătit, în 1907 s-a alăturat unei firme de asigurări. A părăsit însă acest loc de muncă după nouă luni, întrucât programul de lucru (de la 08:00 la 18:00) nu-i mai permitea să se dedice scrisului.
 

Harper Lee – agent de bilete. Autoarea celebrului roman „Să ucizi o pasăre cântătoare” a renunţat la studii, iar la vârsta de 23 de ani s-a mutat din Alabama în New York. Pentru o perioadă a lucrat ca agent de bilete pentru Eastern Airlines şi British Overseas Airways Corporation (BOAC).
 

Vladimir Nabokov – curator. Înainte de a se muta împreună cu familia în SUA, în 1940, Nabokov publicase deja câteva opere. Odată ajuns peste Ocean, acesta s-a înscris la Wellesley College, Massachusetts, iar mai târziu la Harvar, unde a devenit curator la Muzeul de Zoologie Comparată.
 

George Orwell – poliţist. În anul 1922, la vârsta de 19 ani, Orwell s-a înrolat la Indian Imperial Police şi a lucrat ca poliţist în Burma. În 1927, acesta s-a îmbolnăvit de febra Dnegue şi a fost trimis acasă, în Anglia, pentru a se trata. Tot atunci a renunţat însă şi la slujba deţinută, s-a mutat în Londra şi a început să pună bazele carierei de scriitor.
 

John Steinbeck – ghid turistic. Când în 1928 a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, Steinbeck lucra ca ghid turistic în Lake Tahoe, Nevada. A renunţat însă la acest loc de muncă imediat ce s-a căsătorit.

 
(Sursă:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu