marți, 8 iulie 2014

Sfânta Maria Goretti [film] (în italiană)

 
 
O imagine a sfintei Maria Goretti

Maria Tereza Goretti, sau Marietta, cum o numeau în mod familiar părinţii, nu este singura fată care a preferat să moară decât să cedeze curselor unui tânăr atât de tulburat. Aproape zilnic ziarele ne relatează fapte de violenţă exercitate asupra fetelor lipsite de apărare. Motivul de fond pentru care Biserica a voit să ne pună în faţă exemplul acestei sfinte de 12 ani nu este numai apărarea până la capăt a unei virtuţi cum este curăţia, ci toată viaţa sa exemplară, alegerea categorică fără a ţine cont de onoare dar de porunca divină: "Nu, nu, Dumnezeu nu vrea; este păcat!", a strigat la acel tânăr de 18 ani Alessandro Serenelli, care căuta să o siluiască.

 
Familia Goretti, originară din Corinaldo, provincia de Ancona, constrânsă de necesitate, emigrase în neprimitorul Agro Pontino, în localitatea Ferriere di Conca, la zece kilometri de Nettuno, spre sfârşitul secolului trecut. Familia, obişnuită cu munca grea a câmpului, s-a adaptat cât se poate de bine într-o căsuţă de ţară şi, în timp ce tatăl şi mama mergeau la câmp, Maria avea grijă de cei patru fraţi mai mici decât ea. Avea numai zece ani când i-a murit tatăl, secerat de malarie. Astfel, mama Assunta, spre a putea agonisi necesarul traiului zilnic, ieşea toată ziua la muncă şi Maria, care nu a putut să frecventeze şcolile decât în mod intermitent, a fost nevoită să renunţe cu totul. Se ocupa cu grijă de casă şi fraţi şi, când putea, alerga la biserica îndepărtată pentru catehism; aşa că, la doisprezece ani, într-o duminică din mai, a putut să facă prima împărtăşanie.

 
Era o fată mult dezvoltată, pentru vârsta ei, şi de aceea a atras "atenţia" lui Alessandro Serenelli, un tânăr neliniştit. Provocările lui au fost respinse în mod energic. Dar Alessandro nu s-a lăsat. Într-o dimineaţă, când Assunta a plecat la câmp, lăsând-o în casă numai pe Maria împreună cu surioara mai mică (care mai târziu s-a făcut soră la Franciscanele misionare ale Neprihănitei), după al nu ştiu câtelea refuz al fetei, a lovit-o în mod repetat cu un suvac. Fiind transportată la spitalul din Nettuno, a murit a doua zi, adresând cuvinte de iertare asasinului: "Din iubire faţă de Isus îl iert şi vreau să vină cu mine în paradis". Era 6 iulie 1902.

 
Condamnat la munci silnice, Alessandro Serenelli a obţinut graţierea după 27 de ani, pentru bună purtare. În anul 1910 el a spus că a avut o viziune a micii martire şi din acel moment viaţa sa s-a schimbat. Mama şi fraţii au putut să asiste în anul 1950 la canonizarea solemnă a Mariettei, tânăra care nu s-a lăsat contaminată de malaria păcatului.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei; sursă: http://www.ercis.ro/liturgie/sfantzi.asp?ziuac=6&lunac=7).

Pentru a ști mai multe...
sursă: http://www.famigliacristiana.it/articolo/maria_050711115051.aspx

http://infocatolica.com/blog/sarmientos.php/el-testamento-espiritual-de-alessandro-s

http://www.nettunocitta.it/storia/santa%20maria%20goretti.htm

http://www.tanogabo.it/religione/santa_maria_goretti.htm



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu