miercuri, 10 octombrie 2012

Pregătind Decretul Conciliului Vatican II despre activitatea misionară a Bisericii

Papa Benedict al XVI-lea
Papa Benedict al XVI-lea îşi aminteşte de zilele frumoase pe care le-a petrecut în zona rurală a Italiei împreună cu Episcopul Fulton Sheen şi alţii în 1965, pregătind Decretul Conciliului Vatican II despre activitatea misionară a Bisericii. “Sunt foarte recunoscător pentru ocazia de a vizita din nou această casă din Nemi, după 47 de ani. Am amintiri dragi de aici, poate cele mai de neuitat din întreg Conciliul”, a spus el înaintea Capitlului General al Misionarilor Cuvântului Divin, reunit în data de 9 iulie 2012 la Centrul Ad Gentes, având vedere asupra Lacului Nemi. Vorbind liber, Papa a amintit că a primit “un foarte mare dar” atunci când a fost invitat să se alăture grupului pregătitor în perioada 29 martie – 3 aprilie 1965, în ciuda faptului că era “un foarte tânăr teolog fără mare importanţă”.

Ep. Joseph Ratzinger
Pe atunci Joseph Ratzinger avea 37 de ani. Ca tânăr preot şi profesor, participa la Conciliul Vatican II în calitate de principal consilier teologic sau “peritus” pentru Cardinalul Joseph Frings de Koln. Departe de zgomotul Romei, a spus Pontiful, a fost frumos să fie “înconjurat de această verdeaţă, respirând natura, acest aer curat”, precum şi “în compania multor mari teologi” cărora li s-a încredinţat “importanta şi frumoasa sarcină” de a pregăti Decretul Conciliului despre misiune. “Era acolo Episcopul Fulton Sheen, care ne fascina seara cu discuţiile lui”, a spus, amintindu-i pe câţiva dintre cei prezenţi în timpul acelei săptămâni care a fost, pentru el, “o îmbogăţire spirituală, un mare dar”.
 

Ep. Fulton J. Sheen
Papa a evocat aceste amintiri în contextul în care, în 28 iunie, a dat decretul de recunoaştere a virtuţilor eroice ale Episcopului Sheen, declarându-l “venerabil”. Pe vremea întâlnirii lor din 1965 din Nemi, cunoscutul scriitor şi om de televiziune american era Episcop auxiliar de New York şi director naţional al Societăţii pentru Propagarea Credinţei. În ciuda unor păreri diferite în cadrul grupului, din care făcea parte şi renumitul teolog dominican Yves Congar, Papa a spus că toţi au tins în curând “spre o dinamică unică a nevoii de a duce lumii lumina Cuvântului lui Dumnezeu, lumina iubirii lui Dumnezeu, şi de a da un nou entuziasm acestei proclamări”.

Rezultatul a fost Decretul “Ad Gentes” ("Către popoare") al Conciliului, despre activitatea misionară a Bisericii, adoptat aproape în unanimitate de părinţii conciliari în 7 decembrie 1965. “Astfel”, a spus Papa Benedict al XVI-lea, “acele zile au dat naştere unui decret bun şi frumos”, alimentat de ideea clasică a “bonum diffusivum sui” sau “binele are nevoia inerentă de a se comunica, de a se dărui, nu poate rămâne izolat”. După remarcile sale, Papa a dat binecuvântarea sa apostolică, şi apoi s-a întors cu la reşedinţa sa de vară de la Castel Gandolfo, la doar 20 de minute de mers cu maşina distanţă de satul Nemi. (10.07.2012, Castel Gandolfo - Catholica).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu