miercuri, 5 septembrie 2012

Fericita Tereza de Calcutta

În ziua de 19 octombrie 2003 Maica Tereza de Calcutta a fost beatificată. Celebrările de pregătire şi de mulţumire (17-20 octombrie) au fost puse sub tema "Vino, fii lumina mea", aceste cuvinte fiind chemarea pe care Maica Tereza a experimentat-o în 1946, dar şi o invitaţie adresată credincioşilor de "a răspândi lumina lui Cristos în întunericul durerii şi al sărăciei omului".
 
S-a născut la 27 august 1910 în oraşul albanez Skopje din Kosovo. A venit pe lume într-o familie catolică: tatăl, Nicola Bojaxhiu, un iscusit negustor, licenţiat în farmacie, şi mama, Drone. Are un frate, Lazăr şi o soră, Age. Se numea Agnes Gonxha Bojaxhius.
 
Agnes ascultă în Biserica parohială câteva predici ale unor misionari iezuiţi care lucrează în India şi simte pentru prima dată dorinţa de a-şi consacra viaţa lui Dumnezeu. La 25 septembrie 1928, lasă familia şi merge la Dublin, în Irlanda, unde este casa mamă a Congregaţiei "Doamnei Noastre" de Loreto. Merge la Darjeeling, un orăşel de la poalele munţilor Himalaya, unde călugăriţele "Doamnei Noastre" de Loreto îşi fac ucenicia. Începe în mod oficial viaţa călugărească luând numele de Tereza din devotament pentru sfânta Tereza a pruncului Isus.


 
Este învăţătoare într-o şcoală din Calcutta, ajungând să fie şi directoarea ei. Mizeria şi suferinţa din acel oraş nu o lasă în pace. În noapte de 10 septembrie 1946, sr. Tereza se simte chemată să-i slujească pe cei mai săraci dintre cei săraci.
 
La 16 august 1948:primeşte permisiunea de a ieşi din Congregaţia "Doamnei Noastre" de Loreto şi în septembrie merge la Patna pentru a urma un curs de infirmiere.
 
În 1952 înfiinţează prima sa operă socială numită Nirmal Hriday, Casa Muribunzilor, apoi în 1954 Shishu Bhavan, Casa Copiilor. În 1956 înfiinţează Shantinagar, Satul Leproşilor.
 
În august 1983 este internată în spital şi medicii îi aplică un stimulator cardiac; în februarie 1988 merge la Moscova şi obţine de la autorităţile comuniste permisiunea de a deschide o casă în capitala sovietică.
 
În martie 1990, în urma unor repetate crize de inimă, renunţă la calitatea de superioară generală a congregaţiei sale. La 8 septembrie 1990 capitolul general o realege ca superioară.
 
În martie 1991 se întoarce în patrie, în Albania, participă la inaugurarea catedralei din Tirana, care în timpul regimului comunist fusese transformată în cinematograf şi deschide trei case pentru activităţi de milostenie.
 
La 5 septembrie 1997, într-un spital din Calcutta (India), Maica Tereza, în urma unui stop cardiac, a trecut la cele veşnice.
 
În decembrie 1948, Maica Tereza a deschis prima şcoală într-un cartier sărac din Calcutta, iar în 1949 a fondat Congregaţia Misionarele Carităţii care acum numără peste 4000 de surori, 650 de fraţi şi 70 de preoţi, cu 450 de case în peste 100 de naţiuni. Numărul bolnavilor îngrijiţi în cele 200 de aşezăminte înfiinţate este apreciat la un milion. În cele 50 de leprozerii ale congregaţiei au găsit adăpost mai mult de 50.000 de leproşi.
 
La 2 mai 1990 a vizitat pentru prima oară România; la 27 iunie 1990 a fost la Bacău; la 20 octombrie 1990 a deschis la Bacău Casa "Misionarele Carităţii". Acum lucrează aici trei surori şi câţiva voluntari care au grijă de copiii handicapaţi, de copiii pe care părinţii nu-i mai vor şi de fetele care, alungate de acasă, vor fi mame. La 2 septembrie 1992, Maica Tereza a vizitat oraşele Bacău şi Iaşi.
*
"Să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat acest dar frumos de a fi iarăşi împreună... Dumnezeu este iubire. El ne iubeşte şi nu vrea altceva decât şi noi să ne iubim unii pe alţii... Rugaţi-vă împreună... Învăţaţi pe copiii voştri să se roage şi rugaţi-vă împreună cu ei, deoarece familia care se roagă împreună rămâne unită... Mă voi ruga pentru dv., pentru ca, prin iubirea lui Dumnezeu, să creşteţi în sfinţenie... Rugaţi-vă şi dv. pentru noi, ca să putem continua lucrarea lui Dumnezeu cu mare iubire... Vă mulţumesc şi bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!" - (Maica Tereza, Bacău, 2 septembrie 1992) ("Lumina creştinului", 10/2003).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu