duminică, 20 mai 2012

Mijloacele de comunicare socială

Anul acesta, pe 20 mai, se va celebra cea de-a 46 Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, ce va avea ca temă „Tăcere şi cuvânt: cale a evanghelizării”.

„Primul Areopag al epocii moderne” este reprezentat de lumea comunicaţiilor. „Biserica recunoaşte în aceste instrumente darul lui Dumnezeu, destinate ca, în conformitate cu planul Său providenţial, să îi unească pe oameni într-o strânsă fraternitate, pentru a-i ajuta să colaboreze la planul său de mântuire” (Communio et Progressio, nr. 2).

Pe 7 mai 1967, se celebra pentru prima dată Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale, cu tema „Mijloacele de comunicare socială”. De atunci, în fiecare an, în prima duminică de dinaintea solemnităţii Rusaliilor, Biserica celebrează această zi, ca să încurajeze utilizarea mijloacelor de comunicare socială pentru o proclamare cât mai eficientă a mesajului Evangheliei. Biserica priveşte aceste mijloace ca „daruri ale lui Dumnezeu” şi consideră că este o necesitate absolută utilizarea lor în proclamarea Evangheliei, a învăţăturilor Bisericii şi a valorilor creştine, aşa cum au subliniat mereu ultimii Pontifi.

Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale a fost instituită de Papa Paul al VI-lea, care răspundea astfel cererii Conciliului Vatican II, în particular a Decretului asupra mijloacelor de comunicare socială, Inter mirifica, unde se recomanda „sărbătorirea, în toate diecezele lumii, după aprecierea Episcopilor, a unei zile pe an în care să li se explice credincioşilor îndatoririle pe care le au în acest domeniu, să fie invitaţi să se roage cu această intenţie şi să verse contribuţii care vor fi folosite cu scrupulozitate pentru susţinerea şi dezvoltarea instituţiilor şi iniţiativelor promovate de Biserică pe acest plan” (n.18).

Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale este şi o ocazie potrivită pentru a exprima recunoştinţă pentru activitatea lor faţă de cei care se dedică apostolatului comunicaţiilor (cf. Communio et Progressio, nr. 167). În plus, Biserica îndeamnă în această zi întreg Poporul lui Dumnezeu – păstori şi credincioşi - să-şi dovedească „aportul lor generos la eforturile şi propunerile oamenilor de bunăvoinţă, pentru ca mijloacele de comunicare să contribuie tot mai mult la punerea în practică a dreptăţii, păcii, libertăţii şi progresului uman” (Communio et Progressio, nr.100).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu