luni, 20 februarie 2012

Alocuţiunea papei (19.02.2012)

Iubiţi fraţi şi surori! 

Duminica aceasta este deosebit de festivă aici, în Vatican, datorită Consistoriului, care a avut loc ieri, în care am creat 22 de noi cardinali. Împreună cu ei am avut bucuria, în această dimineaţă, de a concelebra Euharistia în Bazilica Sf. Petru, în jurul mormântului Apostolului pe care Isus l-a chemat să fie "piatra" pe care să construiască Biserica sa (Cf Mt 16:18). De aceea, vă invit pe toţi să uniţi şi rugăciunea voastră pentru aceşti venerabili fraţi, care acum sunt şi mai angajaţi să colaboreze cu mine în conducerea Bisericii universale şi să dea mărturie despre Evanghelie până la sacrificiul propriei vieţi. Acest lucru înseamnă culoarea roşie a hainelor lor: culoarea sângelui şi a iubirii. Unii dintre ei lucrează la Roma, în serviciul Sfântului Scaun, alţii sunt pastori ai unor importante Biserici diecezane; în timp ce alţii s-au remarcat printr-o lungă şi apreciată activitate de studiu şi de învăţământ. Acum, fac parte din Colegiul care îl asistă cel mai îndeaproape pe Papa în lucrarea sa de comuniune şi de evanghelizare: îi primim cu bucurie, amintind ceea ce Isus a spus celor doisprezece Apostoli: "Cine vrea să fie primul între voi, să fie servitorul tuturor. Pentru că şi Fiul omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi "(Mc 10.44-45).


Acest eveniment eclezial se situează pe fundalul liturgic al sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, anticipată astăzi, deoarece ziua de 22 februarie - data acestei sărbători - va fi Miercurea Cenuşii, începutul Postului Mare. "Catedra" este scaunul rezervat episcopului, de aici derivă numele "catedrală", dat bisericii în care, întocmai, episcopul prezidează liturgia şi învaţă poporul. Catedra Sfântului Petru, reprezentată în absida Bazilicii Vaticane de o monumentală sculptură a lui Bernini, este un simbol al misiunii speciale a lui Petru şi succesorilor săi de a paşte turma lui Cristos, ţinând-o unită în credinţă şi în caritate. Deja în secolul al doilea Sf. Ignaţiu de Antiohia atribuia Bisericii care este în Roma, un primat singular, salutând-o, în scrisoarea sa către Romani, ca pe aceea care "prezidează în iubire". Acest rol deosebit de slujire îi provine Comunităţii romane şi episcopului ei din faptul că în acest oraş şi-au vărsat sângele lor Apostolii Petru şi Paul, pe lângă numeroşi alţi martiri. Ne întoarcem astfel la mărturia de sânge şi de iubire. Catedra lui Petru, prin urmare, este, într-adevăr, semn de autoritate, dar al celei a lui Cristos, bazată pe credinţă şi pe iubire.


Dragi prieteni, să-i încredinţăm pe noii cardinali ocrotirii materne a Preasfintei Fecioare Maria, pentru ca să-i asiste mereu în serviciul lor bisericesc şi să-i susţină în încercări. Maria, Maica Bisericii, să mă ajute pe mine şi pe colaboratorii mei spre a lucra neobosit pentru unitatea Poporului lui Dumnezeu şi spre a vesti tuturor neamurilor mesajul mântuirii, îndeplinind cu umilinţă şi curaj slujirea adevărului în caritate.

Numeroasă prezenţa pelerinilor, inclusiv români, duminică în Piaţa Sfântul Petru la întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea pentru recitarea împreună a rugăciunii "Angelus Domini - Îngerul Domnului" şi a-i asculta cuvântul de învăţătură, dedicat de Pontif, celebrării Consistoriului pentru crearea a 22 noi cardinali cu care, a concelebrat Liturghia duminicală de mulţumire.

Papa a dedicat alocuţiunea sa, sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, şi semnificaţiei ei, anticipată pentru duminica de azi, deoarece data sărbătorii - 22 februarie - coincide anul acesta cu Miercurea Cenuşii, începutul Postului Mare.

Salutul Papei în limba română pentru pelerinii din ţară, veniţi la Roma pentru crearea celui de-al treila cardinal român din istorie.

După recitarea rugăciunii „Angelus Domini - Îngerul Domnului”, au urmat saluturi particulare în limbile franceză, engleză. germană, spaniolă, portugheză. română, polonă şi italiană. Cele mai multe se refereau la prezenţa pelerinilor cu ocazia consistoriului pentru crearea celor 22 noicardinali.

Iată salutul în limba română adresat de Sfântul Părinte pelerinilor români sosiţi la Roma pentru ridicarea la rangul de cardinal a Preafericitului Părinte Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

"Salut pelerinii de limba română veniţi la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credinţa şi entuziasmul de a vesti Evanghelia. Lăudat să fie Isus Cristos!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu