marți, 31 decembrie 2019

† Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu [Anul Nou]: Binecuvântarea lui Dumnezeu asupra omenirii [1 ianuarie 2020]

Binecuvântarea lui Dumnezeu asupra omenirii
 pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 17:00 (1 ianuarie 2020)         
Lecturi: Numerilor 6,22-27; Galateni 4,4-7; Evanghelia Luca 2,16-21; lecturi
Omilie

Astăzi celebrăm pe sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu. Este cea mai veche sărbătoarea mariană. Este primul titlu pe care creştinii l-au dat Mariei. Dar astăzi este Ziua Mondială de Rugăciune pentru Pace. Îi încredințăm Mamei lui Dumnezeu invocația noastră pentru pacea lumii și angajamentul nostru de a construi lumea plecând de la reînnoirea inimii. Astăzi este și Anul Nou, zi în care ne urăm: „La mulți ani, multă sănătate, ani de fericire și binecuvântare!” Binecuvântarea dăruiește pacea sub protecția părintească a lui Dumnezeu. Sfânta Maria este prima creştină care luminează drumul nostru în acest nou an!



Celebrând maternitatea Mariei, lecturile biblice găsesc în paternitatea divină elementul de unitate în privința lui Israel, a lui Isus și a creștinilor. Binecuvântarea, care în familia ebraică este făcută de tatăl, își află, în ultimă instanță, la Dumnezeu Tatăl și ajunge la fiii lui Israel de la tatăl familiei și a preoților [din lectura întâia]. Numele impus copilului este dat din cer, de sus, adică de la Dumnezeu Tatăl [în evanghelie: „i s-a pus numele Isus, aşa cum a fost numit de înger mai înainte de a fi fost zămislit” (Lc 2,21)]. Duhul Fiului, răspândit în inimile credincioșilor, dă naștere la invocația: „Abbà”! „Tată”! [în lectura a doua]. Să medităm asupra lecturilor.



În prima lectură luată din cartea Numerilor (Num 6,22-27), găsim un text de binecuvântare pe care Moise îl dă fratelui său, Aron, ce este considerat strămoșul preoților evrei. Este o invocație adusă lui Dumnezeu ca să strălucească fața sa peste poporul care se roagă să-l protejeze: „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! Domnul să facă să strălucească faţa lui spre tine şi să se îndure de tine! Domnul să-şi înalţe faţa spre tine şi să-ţi dăruiască pacea!” (v. 24-26). Este o binecuvântare pronunțată de preoții evrei la terminarea ceremoniilor liturgice. Este una dintre cele mai frumoase binecuvântări. Dumnezeu vrea ca preoții săi să binecuvânteze. De la simpla binecuvântare – Domnul „să te ocrotească” – se trece la splendoarea luminoasă a chipului lui Dumnezeu și la invocarea darului păcii. Și noi știm că „pacea” – în ebraică shalóm – este pentru Biblie nu numai un dar, ci și „plinătatea” tuturor bunurilor. Israelul descoperă bucuria apropierii de Domnul prin binecuvântare. Este o avertizare. Începem un an nou: nu încredințăm aștrilor, forțelor obscure, ghicitorilor, horoscopului începutul anului, dar lui Dumnezeu și numai lui singur și mamei lui, sfânta Fecioară Maria, cea binecuvântată de Domnul. Indiferent de încercările ce vor surveni în cursul anului, binecuvântarea lui Dumnezeu este oferită întotdeauna. Domnul privește spre noi în ceasurile grele și ne binecuvântează. Să ne lumineze Dumnezeu mintea în căutarea adevăratei păci.



În Scrisoarea către Galateni (Gal 4,4-7), sfântul Paul ne dă acest text marian pentru sărbătoarea sfintei Mame a lui Dumnezeu: „Dumnezeu a trimis pe Fiul său născut din femeie” (v. 4). Este cel mai vechi text pe care îl cunoaștem. Ne uimește sobrietate. Este tot ceea ce ne spune apostolul despre Maria. Această discreție se explică prin faptul că ea, Maria, trăia, fără îndoială. A fi mama lui Dumnezeu comportă pentru ea să meargă pe calea Domnului, adică pe calea suferinței și a durerii. Nu a ezitat. În lungul pelerinaj a sfințit fiecare zi. Scrisoarea aminteşte că Isus face parte din familia umană. Dumnezeu ni l-a dat pe Fiul său pentru a ne face fiii adoptivi. Ascultând și urmându-l pe Cristos în care strigăm: „Abba”, adică „Tată”, în limba aramaică veche folosită de Isus ca și copil. În el putem să ne încredem. Ne lasă liberi și ne ajută să creștem. Când Fiul lui Dumnezeu a devenit fratele nostru, Maria, mama noastră, este întotdeauna acolo invitându-ne să facem „ce vă va spune” (In 2,5).



În Evanghelia sărbătorii de astăzi, după sfântul Luca (Lc 2,16-21), ne arată calea binecuvântării: este drumul Betleemului. Dumnezeu este între noi, este cu noi; Domnul a venit în întâmpinarea noastră; este înăuntrul istoriei noastre. Acum noi suntem cei care trebuie să ne purtăm pașii spre el: noi suntem cei care trebuie să ne deschidem ca lumina să intre și să lumineze viața noastră.



Este o parte din evanghelia Crăciunului. Citim că păstorii au mers să-l adore pe copilul Isus în iesle și au relatat tot ceea ce le-au spus îngerii. Cât o priveşte pe Maria, ea „păstra toate aceste lucruri, meditându-le în inima ei” (v. 19). Aude cuvintele păstorilor, care explică evenimentul pe care ea îl vede şi îl trăieşte. În jurul evenimentelor care ne înconjoară, în jurul nașterii lui Isus, Maria rămâne senină, ascultă și se roagă. Evanghelia vorbește puțin despre ea. Și totuși este o figură importantă: ea l-a educat pe Isus, l-a lăsat liber să plece pentru a-și împlini misiunea. Înainte ca să moară a adunat ultimele cuvinte, le-a meditat și s-a rugat pentru a înțelege mai exact cine este fiul său, Isus, încrezându-se în Dumnezeu. Maria este răvășită de aceste evenimente, dar are încredere. Datorită ei înțelegem că Dumnezeu își realizează planul său de mântuire în viața noastră.



„Când a sosit ziua a opta, ziua tăierii împrejur, i-au pus copilului numele Isus” (v. 21). Evanghelistul Luca pune în lumină doar faptul că Iosif şi Maria împlinesc voința lui Dumnezeu potrivit legii. Acum pruncul Isus face parte din poporul lui Israel care s-a angajat să-l recunoască pe Dumnezeul lui Abraham, al lui Isac și al lui Iacob ca Dumnezeul său. Dând fiului său nume de Isus – înseamnă „Dumnezeu salvează” – Maria permite fiecărui om să se apropie de Domnul pentru a-l vedea pe „Dumnezeu care mântuiește”, recunoscând în el pe „Emanuel”, adică „Dumnezeu-cu-noi”.



Astăzi este Ziua Mondială de Rugăciune pentru Pace. Când papa Paul al VI-lea a stabilit pe 1 ianuarie 1968 era o necesitate puternică pentru că lumea, abia ieșită din al doilea Război Mondial, era în pragul amenințării nucleare. Acum, an de an, papa adresează popoarelor lumii un mesaj de pace invitând pe toți la rugăciune. E nevoie de convertirea vieţii chiar din prima zi a noului an.



Aşadar să începem cu încredere, în numele lui Isus, acest nou an, amintindu-ne în fiecare zi şi meditând în inima noastră ceea ce am celebrat în aceste zile. Sfânta Fecioară Maria este disponibilă: Cel Atotputernic a făcut lucruri mari într-însa. Noi ne unim cu întregul corul al tuturor generaţiilor creştine pentru a o proclama „fericită”: Sfânta Maria, Născătoare Domnului, Mamă a lui Dumnezeu [Theotokos], roagă-te pentru noi!

bibliografia [anul A]: Armellini F. (http://www.qumran2.net); Biblia, Sapientia, Iași 2013; Bianchi E. (http://www.monasterodibose.it); Bianco E., Accogliere la parola. Anno A, Elle Di Ci, Leumann (Torino) 1998; Cantalamessa R. (http://www.qumran2.net); Commento della Bibbia liturgica, Edizione Paoline, Roma 1981; Ceccarelli M. (http://www.donmarcoceccarelli.it); Comastri A, Il giorno del Signore. Riflessioni sulle letture festive. Ciclo A,  Edizioni Paoline, Torino 1989]; Compazieu J. (http://dimancheprochain.org); Cortesi A., (https://alessandrocortesi2012.wordpress.com); Dumea C. (www.calendarcatolic.ro; www.pastoratie.ro);  Garcìa J. M. (http://www.catechistaduepuntozero.it); Lasconi T. (http://www.paoline.it/blog/liturgia); Lucaci A. (http://ro.radiovaticana.va); Ludmann R., Parole pour ta route, Paris 1986; Maggioni B. (http://www.qumran2.net); Manicardi L. (https://www.monasterodibose.it); Marchioni G., Echi della parola di Dio. Omelie domenicali e festive per l’anno A, Elledici, Torino 1998; Masetti N., Guidati dalla Parola, EMP, Padova 1995; Orestano C. F. (http://www.monasterodiruviano.it); Predici și omilii (https://www.elledici.org); Ravasi G., Celebrarea și trăirea Cuvântului, Sapientia, Iași 2014; Tessarolo A., (ed) Messale e lezionario meditato, EDB Bologna 1974; Thabut M.-N. (http://thierry.jallas.over-blog.com).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu