marți, 17 iulie 2018

Sfântul Nicolaie al II-lea Romanov (1868-1917)

@MCITLFrAphorism


(sfinți și fericiți http://www.santiebeati.it/dettaglio/95591).

Sfântul Nicolae al II-lea Romanov, țarul Rusiei, este prâznuit de Biserica Ortodoxa în ziua de 4/17 iulie. Născut în ziua de 6/19 mai 1868 și trecut la cele veșnice prin moarte martirică, primita în ziua de 17 iulie 1918. Sfântul Nicolae Romanov a fost ultimul împarat al Rusiei, domnind vreme de peste douazeci și doi de ani, între 1 noiembrie 1894 și 15 martie 1917, când a fost obligat sa abdice.


Sfântul Nicolae Romanov


Nicolae al II-lea Romanov s-a născut în data de 6/19 mai 1868, în apropiere de Sankt Petersburg, ca fiu al împaratului Alexandru al III-lea al Rusiei și al împărătesei Maria Feodorovna, născută într-o familie imperiala din Danemarca. Dintre cei șase copii ai familiei, viitorul țar Nicolae era cel mai mare. El era nepotul împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei, pe linie paterna, și al regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei, pe linie maternă.



În data de 13 martie 1881, dupa asasinarea împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei, Alexandru al III-lea a devenit țar, iar tânărul Nicolae a devenit țarevici, adică moștenitor al tronului. Nu după multă vreme, țarul Alexandru al III-lea a murit prematur, lăsând imperiul în mâinile fiului sau, Nicolae al II-lea Romanov.


Cu toate ca tatăl său s-a împotrivit căsătoriei țareviciului Nicolae cu o prințesa din Germania, preferând o alianța cu familia imperiala din Franța, în cele din urma, acesta a acceptat dorința fiului său. Drept urmare, Nicolae Romanov s-a logodit cu prințesa Alix de Hesse-Darmstadt, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, care va deveni împărăteasa Alexandra Feodorovna, cu puțin timp mai înainte de moartea tatălui său, căsătoria având loc la puțin timp după aceea. Nicolae Romanov și Alexandra Feodorovna au primit de la Dumnezeu cinci copii: marile ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și țareviciul Alexei.



Nicolae Romanov a urcat pe tronul imperiului în data de 1 noiembrie 1894, fiind încoronat oficial în anul 1895, în Moscova. În aceasta perioada, Rusia cunoștea o agitație politica neprielnica domniei, iar armata rusă trecea printr-un conflict internațional fără precedent.


Cu toate ca bunicul său, împăratul Alexandru al II-lea, contribuise foarte mult la stabilirea situației economice și politice din Rusia, acesta a fost asasinat de către revoluționari. Drept urmare, eforturile revoluționarilor de a înlătura de la conducere familia imperiala vor continua și după aceea, în vremea tatălui său, Alexandru al II-lea, și în vremea sa. În copilărie, împreună cu familia, țareviciul Nicolae a scăpat dintr-un atentat cu bomba, plănuit a avea loc în tren.


În anul 1905, după înfrângerea armatei ruse, într-o luptă cu Japonia, familia imperiala a fost atacata și mai aspru de către revoluționari, care au stârnit mai multe greve și revolte locale. În cele din urma, țarul Nicolae a acceptat înființarea unui parlament. După mai multe numiri și destituiri ale membrilor acestuia, situația politica din Rusia s-a tensionat și mai mult.


După data de 31 iulie 1914, când schimbările politice din Europa au dus la mobilizarea generala a armatei ruse, trupele germane au pornit la război, iscându-se astfel Primul Război Mondial, în ziua de 11 august 1914. După o serie de înfrângeri dureroase, țarul Nicolae al II-lea s-a înrolat el însuși, conducând armata pe câmpul de lupta. În urma altor greve și revolte locale, în ziua de 2/15 martie 1917, împăratul Nicolae al II-lea Romanov a fost forțat sa abdice de la tron, lăsând moștenirea fratelui sau, Mihail Alexandrovici. Acesta însa a refuzat conducerea, abdicând și el în următoarea zi.


Guvernul recent adunat a hotărât ca familia imperiala să rămână în reședința acesteia, însă din motive de siguranța, în luna august, familia a fost mutata în localitatea Tobolsk, din Siberia. În acest loc, familia Romanov va sta până în toamna, când bolșevicii vor hotăra stabilirea în orașul Ecaterinburg.


Din pricina avansării către Ecaterinburg a trupelor cehe, care ar fi putut sa elibereze familia imperiala, în ziua de 16 iulie 1918, după miezul nopții (17 iulie), împăratul Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra Feodorovna, copiii lor, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Alexei, precum și un grup de servitori fideli ai acestora, au fost împușcati mortal, în subsolul Casei Ipatiev.


Plutonul de execuție, condus de bolsevicul Iacov Iurovski, a împlinit un ordin primit de la Lenin. Se crede ca cei care au executat ordinul nu erau soldați rusi, ci maghiari, deoarece ar fi existat posibilitatea ca rusii sa nu tragă în fostul împărat. Aceasta asasinare a fost, de fapt, o răzbunare a lui Lenin împotriva familiei imperiale, după condamnarea la moarte a fratelui sau, Alexandru Ulianov, în urma unei tentative a acestuia de asasinare a tarului Alexandru al III-lea, în anul 1887.


În aceeași noapte, cinstitele trupuri ale familiei Romanov au fost aruncate într-o veche mina, numita „Patru Frați”. În dimineața următoare, însă, când zvonul despre asasinarea familiei imperiale și locul părăsirii trupurilor s-a împrăștiat prin oraș, cel care a condus plutonul de execuție, anume Iurovski, a luat trupurile acestora și a pornit cu ele spre un alt loc, necunoscut. Pe șoseaua Kroptiaki însa, la numai 19 kilometri de Ecaterinburg, camionul s-a defectat, iar acesta a schimbat planul: a săpat o groapa comuna, de forma pătrata, a aruncat în ea trupurile neînsuflețite, a turnat acid sulfuric pe chipurile acestora, după care a stivuit peste ele mai multe traverse de cale ferata.


La scurt timp după deșfiintarea Uniunii Sovietice, cinstitele trupuri ale Romanovilor au fost aflate și identificate, în mod oficial. Acest lucru a fost posibil datorita unui raport secret al lui Iurovski, descoperit prin anul 1980, însa publicat abia în anul 1992. Identificarea oficiala a fost posibila prin realizarea testelor ADN. Trupul lui Alexei si al unei surori a acestuia nu au fost însă aflate. Potrivit raportului secret amintit, acestea au fost arse lânga locul de îngropare, iar cenușa a fost aruncata în pământ. În cele din urma, în data de 17 iulie 1998, cinstitele trupuri au fost înmormântate în cripta familiei Romanov, aflata în Catedrala Sfinții Petru și Pavel.


Departamentul pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei a dat următorul comunicat: „Până când Statul rus nu va declara ca asasinatul ultimului țar al Rusiei și al familiei sale a fost o crima, până când cei care au făcut aceasta nu vor fi condamnați, chiar dacă va fi o chestiune simbolica, dacă nu își va ușura conștiință de greșelile din istoria sa, Rusia nu va evolua. Poate ca exista alte lucruri mai importante din istorie pe care trebuie sa le condamne Rusia. Dar nimic nu motivează activitatea terorii roșii”.


Evlavia poporului fata de familia Romanov nu a încetat niciodată, mulți începând a-i cinsti pe aceștia ca sfinți. În cele din urma, în data de 4 august 2000, împăratul Nicolae al II-lea Romanov și membrii familiei sale au fost declarați sfinți, fiind canonizați de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu data de prăznuire 4/17 iulie.

Teodor Danalache (sursă: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-nicolae-romanov-137410.html).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu