vineri, 22 decembrie 2017

Dumnezeu este cu noi [IV Advent (B) - duminică, 24.12.2017]


Buna-Vestire (1785) -
de Francisco de Goya.
Evanghelia Luca 1,26-38: În acel timp, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat, al cărui nume era Iosif, din casa lui David. Iar numele fecioarei era Maria. Şi, intrând la ea, i-a spus: „Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!” Ea s-a tulburat la acest cuvânt şi cugeta în sine ce fel de salut ar putea fi acesta. Însă îngerul i-a spus: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! Vei zămisli şi vei naşte un fiu şi-l vei numi Isus. Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt şi Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său; şi va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârşit”. Maria a spus către înger: „Cum va fi aceasta, din moment ce nu cunosc bărbat?” Răspunzând, îngerul i-a spus: „Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, sfântul care se va naşte va fi numit Fiul lui Dumnezeu. Iată, Elisabeta, ruda ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrâneţe, şi aceasta este luna a şasea pentru ea, care era numită sterilă, pentru că la Dumnezeu nimic nu este imposibil”. Atunci, Maria a spus: „Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!” Şi îngerul a plecat de la ea.

Omilie


În această dimineaţă celebrăm a patra duminică din Advent. În toată această perioadă am auzit un cuvânt important: este verbul „a veni”. Timpul Adventului ne aminteşte că Isus a venit atunci la primul Crăciun. Isus este cel care vine tocmai în viaţa noastră de zi cu zi. El însuşi ne-a promis: „Eu sunt cu voi în fiecare zi până la sfârşitul lumii”. Este și cel care va reveni; aşteptăm cu nerăbdare să se întoarcă la sfârşitul timpului.

Această venire a Domnului a fost deja anunţată în cartea a doua a lui  Samuel (din prima lectură). În timp acela, Arca Alianței era simbolul prezenţei lui Dumnezeu în mijlocul poporul său. Atunci regele David vine să-l caute pe profetul Natan: „Iată! Eu locuiesc într-o casă de cedru şi Arca lui Dumnezeu locuiește sub un adăpost de pânza!” Pentru el, acest lucru nu este normal; vrea pentru Dumnezeul său un templu măreț. Dar prin intermediul profetul, Dumnezeu face să se înțeleagă că nu este nevoie de un templu făcut de pietre. În lumina Evangheliilor, creştinii înţeleg că singurul templul adevărat este Isus. În el, Dumnezeu se face cunoscut lumii. 

În a doua lectură, apostolul Paul mulţumește lui Dumnezeu care în cele din urmă ne-a revelat secretul său. Această venire a Mântuitorului era prevăzută din totdeauna. Credincioşii au trebuit să înveţe să aibă încredere. Astfel a făcut să pătrunde în inima secretul său: însuşi Dumnezeu s-a făcut om. Această veste bună a fost „purtată la cunoștința popoarelor păgâne pentru ca să-i conducă la ascultarea credinţei”. În Isus, Dumnezeu vine la ei spre a ieși din viaţă fără scop care le-a fost dată până aici. Urmându-l pe Paul și toată Biserica, să-i aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru aceasta minune.

În Evanghelia acestei zile, am auzit relatarea Bunei-Vestiri sau mai degrabă a vocaţiei Mariei. Îngerul Gabriel merge la ea pentru a o anunţa că a fost aleasă de Dumnezeu ca să fie mama Fiului său. Şi Maria răspunde liber: „Eu sunt slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău”. Această Evanghelie este răspunsul la prima lectură. Dumnezeu nu vrea să locuiască într-o casă frumoasă. Dorinţa sa cea mai mare este de a trăi în inimile oamenilor. Este „Emanuel”, Dumnezeu-cu-noi. Vrea ca noi să devenim familiari de prezenţa sa şi să umblăm împreună spre Împărăția veșnică.

Crăciun este Isus care vine la noi: el bate discret la poarta noastră şi aşteptă răspunsul nostru. Trebuie spus şi repetat pentru cei care nu ştiu: cel mai frumos cadou de Crăciun este ca Isus să locuiască între noi. Primindu-l pe Dumnezeu şi dându-l lumii este ceva extraordinar. Găsim bucuria pe care nimeni nu ne-o poate lua.

Acest cadou pe care Dumnezeu ni l-a făcut, nu poate fi păstrat pentru noi. Ca și Maria, suntem aleși și chemați de Dumnezeu pentru a încarna bunătatea, tandrețea şi dreptatea sa. Are nevoie de mâinile noastre ca să continue pe a sa. Are nevoie de ochii noștri pentru a vedea suferinţa umană şi a-i ajuta. Oricare ar fi întrebarea pusă de noi, el ne invită să spunem „da”.

Dumnezeu ne încredințează o misiune ca și Fecioara Maria. Sinodul din dieceza noastră ne-a reamintit: „Fiecare persoană, indiferent de vârstă, poate să pună întrebări despre viitorul său înaintea lui Dumnezeu... şi de rolul său în serviciul comunităţii parohiale”. Domnul se bazează pe noi toţi pentru a mărturisi despre prezenţa sa şi despre iubirea sa pentru toţi cei pe care nu îi cunoaștem.

Cât privește Biserica, am răspuns la chemarea Domnului. În fiecare duminică, s-a alăturat comunităţii reunite în numele său. Hrănindu-ne cu Cuvântul său şi cu Trupul său, el vine să locuiască între noi. Vrea să fie cu noi şi în noi pentru a ne conduce în Împărăția din care a venit să ne anunțe. În această zi, putem adresa această rugăciune: „Dumnezeu care voiești să locuiești în inimi drepte şi sincere, dă-ne să trăim potrivit harul tău. Astfel, tu poți veni la noi ca să-ți faci locuința”. Amin.


(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:

http://dimancheprochain.org/7261-7261/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu