sâmbătă, 25 iunie 2016

† Duminica a 13-a de peste an (C): A-l urma pe Isus [26 iunie 2016]


Urmarea lui Isus - de James Tissot

Evanghelia Luca 9,51-62: În acel timp, când s-au împlinit zilele înălţării sale, Isus s-a îndreptat cu hotărâre spre a merge la Ierusalim şi a trimis soli înaintea sa. Şi, mergând, au intrat într-un sat al samaritenilor ca să pregătească pentru el. Însă nu l-au primit pentru că se îndrepta spre Ierusalim. Văzând aceasta, discipolii Iacob şi Ioan i-au spus: „Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer să-i consume?” Dar, întorcându-se, el i-a mustrat. Şi au mers într-un alt sat. În timp ce mergeau pe drum, cineva i-a spus: „Te voi urma oriunde te vei duce”. Dar Isus i-a răspuns: „Vulpile au vizuini, păsările cerului au cuiburi, însă Fiul Omului nu are unde-şi rezema capul”. Altuia i-a spus: „Urmează-mă!” Acela a răspuns: „Doamne, lasă-mă să merg mai întâi să-l îngrop pe tatăl meu!” Dar el i-a spus: „Lasă morţii să-şi îngroape morţii lor, dar tu, mergi şi vesteşte împărăţia lui Dumnezeu!” Un altul i-a zis: „Doamne, te voi urma, însă mai întâi lasă-mă să mă întorc să-mi iau rămas bun de la cei din casa mea!” Dar Isus i-a spus: „Nimeni care pune mâna pe plug şi priveşte înapoi nu este vrednic de împărăţia lui Dumnezeu”.

Omilie


Lecturile biblice de această duminică ne vorbesc despre chemarea Domnului și răspunsul dat de către om. Aceste chemări ajung la sfârşitul anului şcolar şi pastoral. Majoritatea dintre noi simt mai degrabă nevoie să răsufle şi să uite responsabilităţile și grijile lor. Ei cred că acum, probabil, nu este momentul potrivit pentru a chema la construirea unei misiunii. Dar liturgia din această duminică ne invită să vedem lucrurile într-un mod diferit. Avem invitație să ne angajăm pentru drum. Dumnezeul nostru nu ia concediu. El continuă să angajeze şi apelul său este pentru toți, fără excepţie.

Domnul ne întâlnește în centrul activităţilor noastre. Elizeu este la lucru pe câmp şi aproape a terminat de arat. Discipolii lui Isus erau la pescuit sau la biroul vamal. Paul era în drumul spre Damasc pentru a lua prizonieri pe creştini; în acea zi, l-a întâlnit pe Isus şi viaţa sa a fost cu totul răvășită. Unul fiecare a părăsit totul pentru a răspunde la chemarea Domnului.

Dar acela care a fost total credincios Tatălui până la sfârşit, a fost însuși Isus. El ar fi putut evita pătimirea şi moartea ascunzându-se în Galileea. Dar Evanghelia ne spune că el luă cu hotărâre drumul spre Ierusalim. El merge ca un sărac dedat la capriciile oamenilor care pot să-l accepte sau să-l respingă. El se abandonează total la voinţa Tatălui său. Oricine vrea să-l urmeze trebuie să accepte sărăcia pe care el a ales-o.

Aceste chemări ale lui Dumnezeu sunt totdeauna actualizate, chiar şi în timpul vacanţelor. Dumnezeu nu încetează niciodată să angajeze copii, tineri și adulți. El ne invită pe toți să-l urmăm şi să-l ascultăm. Apoi ne trimite pe toți ca misionari. El are încredere asupra fiecăruia dintre noi pentru a da mărturie de iubirea sa asupra fiecăruia care nu știe acest lucru. Această lume atât de departe de Dumnezeu are nevoie de creştini convinși care nu se tem a afirma de credinţa lor. Ca și Bernadeta de la Lourdes: noi nu suntem responsabili pentru a vă face să credeți, dar să vă spunem. Principalul lucru este a aceluia care se află în inima celui care se află pe drumul nostru.

Răspunsul nostru la chemare a lui Dumnezeu presupune o mare disponibilitate. Uneori răspundem: „Nu avem timp... Am alte lucruri de făcut în acest moment... Mai târziu, când mă voi pensiona, am mai mult timp...” Dacă aşteptăm să nu facem nimic, nu vom fi niciodată disponibili la chemarea lui Dumnezeu. Lecturile biblice din această duminică ne invită pentru a auzi din nou. Şi în Evanghelie, Cristos ne recomandă de a ne elibera de toate aceste obstacole care ne abat de la el.

Sfântul Paul ne spune în felul său: dacă Cristos ne-a eliberat, suntem cu adevărat liberi. Avem ceea ce ne face sclavi: este ataşamentul faţă de bogăţiile acestei lumi. Dar Domnul este capabil să ne vină să ne caute foarte departe şi foarte jos. Vom găsi numeroase mărturii ale oamenilor pe care el i-a eliberat de iad, de droguri şi de violenţă. Această chemare la libertate este oferită la toată lumea.

Dacă Domnul ne cheamă la o renunțare, nu este ca să ne priveze, dar pentru a ne umple de un bine superior. Ceea ce vrea pentru noi este să ne elibereze pentru a iubi. Sfântul Augustin a spus: „Iubește și fă ce vrei”.  Da, desigur, cu condiţia să urmăm pe Cristos: urmându-l atunci când el refuză să-i pedepsească pe samariteni care îl resping, urmându-l atunci când se roagă Tatălui său pe cruce pentru asasinii săi, urmându-l atunci când el își dă viaţa sa pentru noi şi pentru lumea întreagă.

Un ultim punct: această chemare pentru a părăsi totul pentru a merge acolo unde Dumnezeu ne cheamă nu este rezervată preoților sau super-activiştilor. Acesta se adresează tuturor celor botezații, oricare ar fi situaţia lor. Biserica are nevoie de toți pentru a anunţa vestea cea bună în lume, mai ales pentru cei care sunt fără speranţă. Este necesară oricând, în acest context al violenţei repetate. Dumnezeu iubește această lume aşa cum este. El contează pe noi pentru a o spune celor care nu o ştiu. Este urgent ca vestea buna a Evangheliei să întâlnească pe unul fiecare în situația sa.

În fiecare duminică, Cristos se alătură comunităţilor noastre reunite în numele său. El vine să hrănească credinţa, speranța şi dragostea noastră. Numai el are cuvintele vieţii veşnice. Să ne rugăm pentru ca să ne dea putere şi curaj pentru această misiunea de el încredințată. Să facă din noi martori credincioşi şi pasionați de iubirea care este în el. Amin.

(pr. Jean Compazieu [2016]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/6122-homelie-du-13eme-dimanche-du-temps-ordinaire-3/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu