vineri, 9 octombrie 2015

† Duminica a 28-a de peste an (B): „Un moment crucial” (omilie)

Isus și tânărul bogat...

Evanghelia Marcu 10,17-30: În timp ce Isus pleca la drum, un om a venit în fugă şi, îngenunchind, l-a întrebat: „Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Isus i-a zis: „De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu. Cunoşti poruncile: «Să nu ucizi! Să nu comiţi adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Să nu înşeli! Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta!»” Atunci el i-a zis: „Învăţătorule, toate acestea le-am păzit din tinereţea mea”. Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit şi i-a spus: „Un lucru îţi lipseşte: mergi, vinde ceea ce ai şi dă săracilor şi vei avea comoară în cer, apoi vino şi urmează-mă!” Întristat de acest cuvânt, el a plecat abătut, pentru că avea multe bogăţii. Atunci, privind în jur, Isus le-a spus discipolilor săi: „Cât de greu vor intra în împărăţia lui Dumnezeu cei care au bogăţii!” Discipolii se mirau de cuvintele lui. Dar Isus, luând din nou cuvântul, le-a zis: „Copii, cât de greu este să se intre în împărăţia lui Dumnezeu! Mai uşor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu”. Iar ei erau peste măsură de uluiţi şi spuneau între ei: „Atunci, cine se poate mântui?” Privindu-i, Isus le-a spus: „Pentru oameni este imposibil, nu însă pentru Dumnezeu, căci pentru Dumnezeu toate sunt posibile”. Petru a început să-i spună: „Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat!” Isus i-a zis: „Adevăr vă spun că nu este nimeni care a lăsat casă sau fraţi sau surori, sau mamă sau tată sau copii, sau ogoare pentru mine şi pentru evanghelie şi să nu primească însutit acum, în timpul acesta, case, fraţi, surori, mame, copii şi ogoare, dar şi persecuţii, iar în veacul care va veni, viaţa veşnică”.


Omilie


Prima lectură ne vorbește despre o perla de mare premiu: înțelepciunea biblică. Este participarea la înțelepciunea lui Dumnezeu. Acesta constă în a-l primi pe Duhul Sfânt care vrea să locuiască în inima celui botezat. Îl putem dobândi dacă ne lăsăm impregnați de Evanghelie. Duhul Sfânt invită de a acționa din inimă. El ne ajută să discernem ce-i mai bun. Așteaptă un singurul lucru: să ne deschidem inima. Înțelepciunea aduce cu sine schimbarea privirii noastre despre Dumnezeu și despre lume. Averea din această lume nu are nici o valoare.
 
După această elogiere a înțelepciunii, avem cuvântul lui Dumnezeu. Avem un fragment din Scrisoarea către Evrei, la lectura a doua. Este un cuvânt care nu doar ne instruiește. Ne descoperă ceea ce vede că face Dumnezeu. Deosebește ceea ce este cel mai intim în inima fiecărui om. Ia în serios, pentru că vine de la Dumnezeu. Într-adevăr Dumnezeu ne vorbește și ne îmbucură în tot ceea ce trăim. Dacă vom rămâne la suprafață, dacă suntem prea aglomerați sau retras în noi înșine, nu vom putea auzi pe cel care va bate la ușa noastră. Dacă îl vom primi, el va ilumina viața noastră. Ne va da putere și curaj pentru a merge mai departe pe calea iubirii.

În Evanghelia descoperim pe Cristos care se prezintă ca înțelepciune și cuvânt a lui Dumnezeu. Ne arată un om care vine să vadă pe Isus. Ia pus o întrebarea la inima: „Bunule învățător, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?” Isus îi amintește poruncile, acea a iubirii lui Dumnezeu și acea a iubirii față de aproapele. Omul răspunde că a respectat toate acestea din tinerețe.

Evanghelia ne spune apoi că Isus privindu-l, l-a îndrăgit. Această atitudine a lui Isus, o găsim foarte des în Evanghelii. Amintiți-vă de chemarea lui Petru. Modul în care Isus l-a privit presupune un chemare. Când Isus chemă un ucenic, fixează privirea asupra lui. Radiază în el aceeași iubire a lui Dumnezeu. Acest fel de iubire iese din Inima lui Isus; privirea sa și iubirea sa sunt pentru noi un chemare.

Apelând la acest om care vine spre el, Isus pune degetul peste ceea ce este greșit în viața sa: având o viață corectă nu este suficient. Aceasta este diferența între o viață ireproșabilă și o viață plină de iubire. Isus ne invită să trecem de la o viață mărginită de porunci la o viață locuită de iubire. Această iubire nu poate fi satisfăcută strict de datorie. Merge mult mai departe. A iubi este a dărui totul, este a dărui acelui care vrea să fie singurul nostru păstor. Cu el nu-ți lipsește nimic. Tereza a spus-o: „Din moment ce am devenit liber faţă de bunuri omenești, sunt complet fericită”.

Dar omul despre care ne vorbește Evanghelie nu a făcut acest pas. El nu a voit să renunțe la bogățiile sale. A preferat să le țină pentru el decât să primească ceea ce Isus i-a oferit. Atașamentul său față de gunoaie l-a împiedicat să primească singur tezaur care i-ar putea umple inima. Această convertire n-a fost acceptat​ă, pe care alții au trăit-o. Ne gândim la sfântul Francisc de Assisi. El a dat hainele de lux. A plecat cu toată bucuria și total liber pentru a-l urma pe Cristos.

Ce ne-am propus, este a ne lăsa invadați de această privire și această iubire a lui Cristos. În ziua botezului nostru am fost cufundați în acest ocean de iubire care este în el. Dacă rămânem în comuniune cu el, vom înțelege că exigențele sale nu sunt o amenințare, ci o chemare de a trăi deplin.

Această Evanghelie este o chemare la a nu prinde strâns ca într-un clește bunurile noastre, ci a le pune în slujba răniților vieții. Acesta este prețul martorilor Evangheliei lui Cristos. La sfârșitul vieții noastre, vom fi judecați după iubire. Chiar dacă am face greșeli, noi nu trebuie să încetăm să iubim. Aceasta este singura modalitate de a moșteni viața veșnică.

Cuvântul tău, Doamne, ne frământă și ne trezește. El pune în lumină umbrele noastre. Te rugăm: deschide inimile și urechile noastre. Cuvântul tău să traseze în viața noastră o cale de lumină și de pace. Amin.
 
(pr. Jean Compazieu [2 octombrie 2015]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/5474-homelie-du-28eme-dimanche-du-temps-ordinaire-4/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu