sâmbătă, 3 octombrie 2015

† Duminica a 27-a de peste an (B): A salva iubirea [omilie]


Duminica familiei...
(sursa: http://www.paoline.it/blog/liturgia/631-il-coraggio-di-essere-come-bambini.html).

Evanghelia Marcu 10,2-16: În acel timp, s-au apropiat de Isus fariseii şi, ca să-l pună la încercare, îl întrebau dacă îi este permis unui bărbat să-şi lase femeia. Isus, răspunzând, le-a zis: „Ce v-a poruncit Moise?” I-au spus: „Moise a permis să scrie un act de despărţire şi s-o lase”. Isus le-a spus: „Din cauza împietririi inimii voastre v-a scris porunca aceasta. Însă, de la începutul creaţiei, Dumnezeu «i-a făcut bărbat şi femeie; de aceea omul îşi va părăsi tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui şi cei doi vor fi un singur trup», astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!” Acasă, discipolii l-au întrebat din nou despre aceasta. El le-a spus: „Oricine îşi lasă femeia şi se căsătoreşte cu alta comite adulter cu ea. Şi dacă ea, lăsându-şi bărbatul, se căsătoreşte cu un altul, comite adulter”. Îi aduceau copii ca să-i atingă, dar discipolii îi certau. Văzând aceasta, Isus a fost cuprins de indignare şi le-a spus: „Lăsaţi copiii să vină la mine, nu le interziceţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu!Adevăr vă spun, cine nu primeşte împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea”. Şi, luându-i în braţe, îi binecuvânta punându-şi mâinile peste ei.


Omilie
 

În această duminică a familiei, lecturi biblice ne amintesc despre adevărurile fundamentale pe care societatea modernă riscă să o uite. Lumea cu ideile sale, cu certitudinile sale, dar noi creștinii suntem invitați să ne reamintim ce a voit Domnul pentru noi; începem să ascultăm pentru a accepta ce ne spune el despre iubire, căsătorie și familie.

Avem înainte de toate relatarea Creației (prima lectură). Nu trebuie să citim în manieră fundamentalistă (așa e scris, așa să fie). Scopul acestui text nu este să ne spună cum s-a întâmplat lucrurile. Este revelația unui Dumnezeu creator. El nu este printre nori; nu este nepăsător la ceea ce se întâmplă pe pământ. El vrea să iubească și să ne comunice iubirea sa. Omenirea nu este creată pentru a fi sclava sa, dar pentru a deveni partenerul său conștient și liber.


Textul din Geneză folosește un limbaj în imagini pentru a ne descoperi măreția cuplului uman. Pentru a fi pe deplin om, fiecare va avea nevoie de un altul. Această poveste ne aduce aminte de marele proiect al lui Dumnezeu: bărbatul și femeia au fost creați pentru iubire. Dumnezeu are pentru ei un proiect de iubire veșnică. Știm că nu a mers la fel cum a vrut. Proiectul lui Dumnezeu a fost adesea ruinat; iubirea i-a fost rănită. Avem multe mărturii în societatea noastră actuală.

 
Dar Domnul nu a renunțat la acest mare proiect de iubire adevărată, fidelă și fericită pentru totdeauna. Și aceasta este pentru a ne aminti de acest proiect: Isus răspunde la întrebarea fariseilor. Aceștia din urmă îl întreabă pentru a ști ce gândește: „Oare este îngăduit unui bărbat să-și lase femeia sa?” Isus se întoarce la ceea ce spune în legea lui Moise. În cazurile extreme, aceasta permite un act de repudiere. Isus le răspunde că, dacă Moise a făcut această concesiune, din cauza „sclerozei” inimii lor a făcut-o. Biblia ia omul așa cum este pentru a-l conduce pas cu pas spre revelația în Isus Cristos. O inimă sclerotică [dură], este o inimă care se supune propriilor dorințe și nu voinței Duhului Sfânt. „Acest lucru nu este o onoarea pentru voi că Moise a fost obligat să o facă. Este din cauza inima voastre dure că va scris această poruncă”.

 
Dar scopul lui Isus nu este de a face o lecție de morală. El dă o învățătură despre ceea ce a voit să facă Dumnezeu de la început: „I-a făcut bărbat şi femeie. De aceea omul îşi va părăsi tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui şi cei doi vor fi un singur trup. Astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup”. Creat după imaginea lui Dumnezeu, cuplul trebuie să fie „icoană a lui Dumnezeu”: „Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!” Aceasta nu distruge. Nu degradează. Primul lucru de făcut este reîntoarcerea la voința Dumnezeu cu noi: voința sa este că bărbatul și femeia să fie icoana propriei unități, icoana iubirii în interiorul misterul trinitar.

 
Este foarte frumos căci ne arată existența căsătoriei înainte de păcatul omului. Continuă să fie o binecuvântare după păcat. „Căsătoria rămâne o binecuvântare divină pe care păcatul nu o suprimă”. Foarte ruinată de păcatul originar, își găsește tot sensul în Isus. Căsătorie creștină este un răspuns la ceea ce a fost dorit de la început. Acest lucru este ceva foarte mare, foarte frumos și foarte misterios de care nu ar trebui să se atingă, pentru că este icoana iubirii lui Dumnezeu. Pentru acest motiv adulterul este atât de grav, pentru că este un păcat împotriva icoanei lui Dumnezeu. În Vechiul Testament merge cu idolatria. Acest text este un imn al măreție și frumuseții misterul unirii dintre bărbat și femeie de la început. Această binecuvântare continuă după păcatul primilor părinți.
 
Pentru a ne ajuta să intrăm în spiritul lui Dumnezeu, Isus vorbește despre duhul copilăriei. „Îi aduceau copii mici”. Discipolii credeau că îl va deranja. Dar Isus spune: „Lăsaţi copiii să vină la mine, nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei”. Copilărie spirituală este încrederea în voința și dorința de a asculta voința lui Dumnezeu. Știm că tot ce vine de la Dumnezeu este frumos și bun. Suntem chemați să fim copii în brațele lui Dumnezeu.
 
Scrisoarea către Evrei nu vorbește de căsătorie, dar amintește de iubirea înflăcărată a lui Isus pentru toți oamenii. Este o dragoste care a rămas fidelă până la sacrificiul vieții sale. Ceea ce așteaptă de la noi este să venim la el ca niște copii mici așa cum vorbește Evanghelia. Doar în jurul lui se construiește adevărata unitatea a familiei și a comunității creștine.
 
În această zi facem refrenul acesta: „Pe cărările vieții, fii lumină mea, Doamne”.
 

(pr. Jean Compazieu [25 septembre 2015]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu