duminică, 10 iunie 2012

X TPA (B): “A fi împreună cu Isus”

A fi ”împreună cu el” este alegerea adevărată. Isus, rotindu-și privirea, ne invită să fim cu adevărat ”ai săi”, să fim ”în casă”, să îndeplinim voința Tatălui și să devenim astfel frații săi, surorile sale, mama sa. Aceasta înseamnă a asculta Cuvântul divin. Aceasta însemnă a primi noutatea sa totală. Aceasta înseamnă a împărtăși logica lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă a aparține adevăratei familii a lui Isus.

Contextul: discursul lui Isus în casa lui Petru, la Cafarnaum

Fiind “în casă”, Isus invită mulțimea să nu mai rămână afară, ci să intre și să asculte cuvântul său și astfel să devină poporul lui Dumnezeu.

Nu toți sunt dispuși să primească învățăturile lui Isus. Culmea, chiar ”ai săi” gândesc că ”și-a ieșit din minți”, iar cărturarii îl acuză că este posedat de diavol.

”Rotindu-și privirea peste cei care ședeau în jurul lui”, Isus condamnă păcatul împotriva lui Dumnezeu și prezintă criteriul pentru ca cineva să facă parte din familia sa.

Liturgia Cuvântului.Tema acestei duminici evidențiază rudenia nouă pe care suntem invitați să o stabilim cu Isus.

Prima lectură prezintă promisiunea unui nou legământ prin învingerea răului cu ajutorul unei femei: ”Voi pune dușmănie între tine și femeie, între seminția ta și seminția ei. Aceasta îți va strivi capul, și tu îi vei pândi călcâiul”.

A doua lectură îndeamnă să fim împreună cu Isus: ”și noi credem, și de aceea vorbim, convinși că cel care l-a înviat pe Domnul Isus ne va învia și pe noi cu Isus și ne va așeza, împreună cu voi, alături de el”.

Evanghelia prezintă noutatea surprinzătoare a situației de a fi cu Isus: ”Cine face voința lui Dumnezeu, acela îmi este frate, soră și mamă”.

Perspectiva: într-o casă, Isus în centru, familia sa adevărată.

1. Isus se află într-o casă

Este casa lui Petru, din Cafarnaum. Acesta a devenit locul special, ales de Isus, pentru a vesti mesajul său de mântuire, pentru a-i primi pe toți cei care-l caută, pentru a împărtăși noutatea unei fraternități nesperate.

Înauntru, se află familia care a ales să asculte cuvintele Învățătorului. Înăuntru, dispusă în cerc, se află lumea dornică să asculte vestea cea bună.

Existau atât de multe cereri, încât Isus nu are timp nici să mănânce. Lumea e mirată de cuvintele care ies din gura lui. Uimită, se adună în jurul lui. Isus le vorbește cu autoritate. Cei care sunt înauntru, împreună cu el, îl ascultă cu atenție și sunt fascinați. Pentru ei e clar: a fi împreună cu Isus nu este un privilegiuacordat doar unora. Există loc pentru toți.

2. Isus este în centru

Situația nu este atât de simplă. Există și un ”afară”. Iar acolo, se află ”ai săi”, rudele apropiate ale lui Isus. Aceștia, gândind că ”și-a ieșit din minți”, ”s-au dus să-l scoată de acolo” și să-l ducă acasă. Căutau să-l recupereze. Nu suportau ca El să se neglijeze pe sine însuși și să nu se gândească și la el. Voiau ca Isus să fie cu ei, să fie doar al lor.

După părerea lor, pentru a avea mai multe avantaje, Isus trebuia să folosească mai bine calitățile sale. Nu putea să simpatizeze cu cei păcătoși. Nu putea să-și neglijeze interesele. Pentru ei, Isus poate mai mult, valorează mult mai mult.

Tot afară din casă, se aflau și cărturarii sosiți de la Ierusalim, cei care cunoșteau legea. Isus îi scoate pe diavoli iar ei nu pot să nege acest lucru. Le este foarte greu să accepte că El are acest har. Refuză să creadă că Isus poate să-l scoată pe cel rău. Preferă înșelătoria. Invită mulțimea să stea departe de Isus. Faptele sale sunt opera Satanei. Realizează totul cu ajutorul unui demon, Belzebul (“Baal-Zebul”, ”Domnul murdăriei”). De aceea, născocesc că El nu eliberează persoanele de cel rău, ci le face si mai mult să fie victime ale Satanei, deoarece puterile îi vin de la ”Principele demonilor”.

Isus demască totul. Satana este ”cel care dezbină”, cel care separă pe oameni de Dumnzeu și pe oameni între ei.

Isus este ”cel mai puternic”. El a venit că să-l închidă pe Satana. El este aici pentru a-i ierta pe cei păcătoși. În acest moment, El îi eliberează pe oameni de imaginile false despre Dumnezeu, de păcatele de blasfemie.

3. Adevărata familie a lui Isus

”A fi cu Isus” impune alegerea rămânerii ”în casă”, impune alegerea trăirii ”înăuntru”, în comuniune cu toți cei care ascultă Cuvântul și își reorientează viața urmând voința Tatălui. Acesta este criteriul necesar pentru a face parte din familia lui Isus.

În mod minunat, așezată în jurul lui Isus, mulțimea celor necunoscuți devine adevărata sa familie. Aceste persoane au devenit ”ai săi”. Sunt înăuntru, în casă împreună cu El, și îi ascultă cuvântul.

Mare este puterea Cuvântului. Cine ascultă de Isus, Cuvântul Tatălui, devine fiu, adică fratele său și sora sa. Mai mult, în mod tainic, cine ascultă de El este părtaș la aceeași maternitate a Mariei.

Pentru ca viața să fie trăită. Doamne Isuse, atrași de noutatea cuvântului tău, fă-ne capabili să descoperim voința Tatălui și să facem parte dintre prietenii tăi. Doamne Isuse, numai cu ajutorul harului tău, putem să devenim ai tăi și astfel să devenim adevărata ta familie. (Autor: pr. Mihai Roca; www.mihairoca.eu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu